Last news in Fakti

18 Януари, 2024 10:05 1 933 12

Рецепта на деня: Гъста шкембе чорба по сръбски

  • шкембе-
  • чорба-
  • сръбска кухня-
  • какво да сготвя-
  • гъста супа

По стара национална рецепта

Рецепта на деня: Гъста шкембе чорба по сръбски - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • варено шкембе: 500 г;
  • варено месо: 300 г;
  • бульон: 0,5 л;
  • сладка чушка: 350-400 г;
  • моркови: 250 г;
  • лук: 300-350 г;
  • домати: 1 консерва (400 г);
  • чесън: 6-7 скилидки;
  • масло (за пържене): 20 г;
  • растително масло (за пържене): ~60 г;
  • сол: 25 г.

Подправки:

  • натрошен кимион (кимион): 0,5 ч.л.;
  • риган: 1 ч.л;
  • смлян червен пипер: 1 супена лъжица;
  • пушен червен пипер: 0,5 ч.л.;
  • смлян черен пипер: 0,5 ч.л.

Начин на приготвяне:

Започвате с нарязването на зеленчуци. Тъй като шкембето вече е нарязано на ивици, приготвяте другите зеленчуци. Лук - на четвъртинки (половин пръстени наполовина), моркови - на кубчета, чушки - на половин пръстени или ленти. Нарежете чесъна на ситно.

Загрейте растителното масло, добавете маслото, добавете кимиона и чесъна. Кимионът се смята за задължителна подправка за шкембе чорбата по сръбски. Ако наистина не можете да понасяте кимион, можете да го замените с нещо друго.

Лукът се задушава дълго на среден огън до златист цвят, но без да загаря. И едва след това добавете морковите.

Веднага след като морковите омекнат, идва ред на чушката. Запържете до омекване.

Изваждате доматите от буркана, нарязвате ги на няколко части, добавяте ги, разбърквате и задушавате около пет минути.

Сега можете да добавите шкембето и месото. Слагате ги, поръсвате ги обилно с червен пипер, разбърквате добре и заливате всичко с бульона.

Намалете котлона до минимум, докато леко шупне, покрийте с капак и оставете за четиридесет и пет минути. По време на процеса може да разбъркате няколко пъти, за да не загори.

След определеното време се отваря, поръсва се с риган и черен пипер, посолява се, разбърква се и се оставя да къкри още десет-петнадесет минути, след което се изключва.

По принцип можете да ядете веднага, но е по-добре да оставите ястието да престои половин час. Шкембе чорбата по сръбски традиционно се сервира с варени картофи, но върви добре и с ориз, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 София

    2 3 Отговор
    Благодаря ВИ
  • 2 Шкембе

    3 1 Отговор
    яхния си е това !
  • 3 Винкело

    2 1 Отговор
    Сърбите ще ви линчуват.
  • 4 Българска шкембе чорба

    5 0 Отговор
    1кг.телешко шкембе
    Олио 6-7 супени лъж.
    Прясно мляко 500-600мл.
    вода 1.5л.
    Чесън
    Лют пипер, черен,сладък.
    1бр.лимон
    Оцет винен клулинар
    Масло 1/2 пакет.
    Загрявате олиото много бързо запържвате сладкият пипер 1,5 супена лъжица и веднага гасите с чаша вода или мляко да не ви изгори пипера защото захарите в него ще ви направят горчива чорбата.Слагате шкембето доливате водата и млякото сол на вкус, чер пипер и да ври.След време водата ще намалее и ще се сгъсти и ако и шкембето е готово спирате и слагате маслото.Във две чаши сипвате оцет и лимоновият сок и по една скилидка чесън настърган на ситно ренде и вътре.И с двата варянта е много вкусно на кой каквото му харесва.Охааа финала сипвате си блажната вряла шкембе чорба която е сладка и ухае на масло и др.слагате си лютия едър пипер и лимона с чесъна на вкус.Тогава ще усетите експлозия на аромати и вкус.Сладко, солено, кисело, люто, тропическо и блажно- както казва бат Бойко изкушение.Ядеш ревеш и носа ти тече!
    p.s Можете да е направите и с кисело мляко но се слага малко преди да ИЗК. котлона.Пак става уникална но по киселка.Може и с прясно и кисело както ви е кеф.

    Коментиран от #7

  • 5 между другото

    2 1 Отговор
    Днес е Атанасовден. Рецептата на деня трябва да е с черно пиле.;)
  • 6 Чудо големо !

    0 3 Отговор
    Аз винаги си слагам предварително сварен картоф нарязан на дребно към шкембето и става джус.
  • 7 Несравними

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българска шкембе чорба":

    Двете чорби са много различни, не могат да се сравнят. И двете са вкусни за ценители, а не са за джендъри и кифли.
  • 8 дядо поп

    5 1 Отговор
    Шкембе чорба с чушка , моркови , домати , варено месо и всичкото това подправено с кимион и риган ми звучи като едно голямо недоразумение в кулинарията!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.