Необходими продукти:
- варено шкембе: 500 г;
- варено месо: 300 г;
- бульон: 0,5 л;
- сладка чушка: 350-400 г;
- моркови: 250 г;
- лук: 300-350 г;
- домати: 1 консерва (400 г);
- чесън: 6-7 скилидки;
- масло (за пържене): 20 г;
- растително масло (за пържене): ~60 г;
- сол: 25 г.
Подправки:
- натрошен кимион (кимион): 0,5 ч.л.;
- риган: 1 ч.л;
- смлян червен пипер: 1 супена лъжица;
- пушен червен пипер: 0,5 ч.л.;
- смлян черен пипер: 0,5 ч.л.
Начин на приготвяне:
Започвате с нарязването на зеленчуци. Тъй като шкембето вече е нарязано на ивици, приготвяте другите зеленчуци. Лук - на четвъртинки (половин пръстени наполовина), моркови - на кубчета, чушки - на половин пръстени или ленти. Нарежете чесъна на ситно.
Загрейте растителното масло, добавете маслото, добавете кимиона и чесъна. Кимионът се смята за задължителна подправка за шкембе чорбата по сръбски. Ако наистина не можете да понасяте кимион, можете да го замените с нещо друго.
Лукът се задушава дълго на среден огън до златист цвят, но без да загаря. И едва след това добавете морковите.
Веднага след като морковите омекнат, идва ред на чушката. Запържете до омекване.
Изваждате доматите от буркана, нарязвате ги на няколко части, добавяте ги, разбърквате и задушавате около пет минути.
Сега можете да добавите шкембето и месото. Слагате ги, поръсвате ги обилно с червен пипер, разбърквате добре и заливате всичко с бульона.
Намалете котлона до минимум, докато леко шупне, покрийте с капак и оставете за четиридесет и пет минути. По време на процеса може да разбъркате няколко пъти, за да не загори.
След определеното време се отваря, поръсва се с риган и черен пипер, посолява се, разбърква се и се оставя да къкри още десет-петнадесет минути, след което се изключва.
По принцип можете да ядете веднага, но е по-добре да оставите ястието да престои половин час. Шкембе чорбата по сръбски традиционно се сервира с варени картофи, но върви добре и с ориз, пише jenata.blitz.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 София
10:12 18.01.2024
2 Шкембе
10:28 18.01.2024
3 Винкело
10:48 18.01.2024
4 Българска шкембе чорба
Олио 6-7 супени лъж.
Прясно мляко 500-600мл.
вода 1.5л.
Чесън
Лют пипер, черен,сладък.
1бр.лимон
Оцет винен клулинар
Масло 1/2 пакет.
Загрявате олиото много бързо запържвате сладкият пипер 1,5 супена лъжица и веднага гасите с чаша вода или мляко да не ви изгори пипера защото захарите в него ще ви направят горчива чорбата.Слагате шкембето доливате водата и млякото сол на вкус, чер пипер и да ври.След време водата ще намалее и ще се сгъсти и ако и шкембето е готово спирате и слагате маслото.Във две чаши сипвате оцет и лимоновият сок и по една скилидка чесън настърган на ситно ренде и вътре.И с двата варянта е много вкусно на кой каквото му харесва.Охааа финала сипвате си блажната вряла шкембе чорба която е сладка и ухае на масло и др.слагате си лютия едър пипер и лимона с чесъна на вкус.Тогава ще усетите експлозия на аромати и вкус.Сладко, солено, кисело, люто, тропическо и блажно- както казва бат Бойко изкушение.Ядеш ревеш и носа ти тече!
p.s Можете да е направите и с кисело мляко но се слага малко преди да ИЗК. котлона.Пак става уникална но по киселка.Може и с прясно и кисело както ви е кеф.
Коментиран от #7
11:14 18.01.2024
5 между другото
11:20 18.01.2024
6 Чудо големо !
11:26 18.01.2024
7 Несравними
До коментар #4 от "Българска шкембе чорба":
Двете чорби са много различни, не могат да се сравнят. И двете са вкусни за ценители, а не са за джендъри и кифли.11:41 18.01.2024
8 дядо поп
Коментиран от #11
20:57 18.01.2024
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.