През последните години зарзаватчийниците предлагат все по-голям избор от екзотични плодове. Сред тях разбира се са и цитрусовите плодове, които привличат не само с аромат и вкус, но и с висока хранителна стойност, полезни свойства и изобилие от витамини.
Един от тези продукти е помелото, което се оказва, че може да бъде особено ефективен помощник в битката със сезонния грип, а както вече знаем у нас 7 области обявиха грипна епидемия тази седмица, припомня "Дарик".
Какво е помело?
То е близък роднина на грейпфрута, нещо като негов първи братовчед. Помелото е и най-големият плод сред цитрусите. Той е много сочен и има ниско киселинно съдържание. Има няколко разновидности на помело, като особено предпочитани са "меденото помело" и "розовото помело", който съчетава вкуса на грейпфрут с нотки на лайм и жасмин. И двете разновидности се предлагат в магазините у нас.
Помелото узрява от декември до март. Активно се отглежда в Китай, Япония, Индия, Индонезия, Израел, американския щат Калифорния и Карибите.
Какви са ползите от помелото?
Плодът има високо съдържание на витамин С. Човешкото тяло не е в състояние да го синтезира самостоятелно, така че този витамин трябва да се набавя от храни. Аскорбиновата киселина играе ключова роля във функционирането на имунната система и синтеза на колаген, градивният материал на всички съединителни тъкани.
В допълнение, витамин С участва в окислително-възстановителните реакции и е необходим за синтеза на протеини, включително в стените на кръвоносните съдове. Отлични източници включват цитрусови плодове, включително помело, тъмни листни зеленчуци, броколи, карфиол, зелени и червени чушки, ягоди, домати и картофи.
Помелото осигурява растеж на мускулна маса. Хората, които консумират адекватни количества витамин С, съдържащ се в цитрусовите плодове, плодовете и зеленчуците, имат по-добра скелетна мускулна маса.
Като антиоксидант витамин С помага за защитата на мускулната тъкан от разрушителната сила на свободните радикали (вредни вещества). Това е особено важно за по-възрастните хора, тъй като те са склонни да губят издръжливост и сила, което допринася за слабост и понижено качество на живот.
Освен това този вкусен плод намалява риска от затлъстяване. Адекватната консумация на плодове и зеленчуци може да предпази от генетична предразположеност към затлъстяване. Храните, които потискат гените, които увеличават риска от наднормено тегло, включват цитрусови плодове, горски плодове и зелени листни зеленчуци.
Помелото съдържа и биофлавоноиди. Биоактивните вещества действат като антиоксиданти и помагат за предотвратяване на хронични заболявания като сърдечни заболявания, неврологични разстройства и заболявания на храносмилателната система. Те се намират в цитрусови плодове, горски плодове, грозде и зелен чай.
Помелото трябва да бъде изключено от диетата на хора, страдащи от алергии към цитрусови плодове, сериозни бъбречни и чернодробни заболявания. Също така, този плод не трябва да се консумира, ако имате проблеми със стомаха като гастрит или язва на дванадесетопръстника.