Отидете към основна версия

11 180 22

Съдът каза "да" на първата екзекуция с азотен газ в САЩ ВИДЕО

  • сащ-
  • алабама-
  • смъртна присъда-
  • азотен газ

58-годишният Кенет Юджийн Смит трябва да умре днес в Алабама заради участие в наемно убийство

Щатът Алабама може да продължи с плана си за провеждане на първата екзекуция в САЩ с азотен газ, след като федералният апелативен съд реши в сряда, че методът не нарушава конституционната забрана за жестоко и необичайно наказание, предаде NBC.

Кенет Юджийн Смит трябва да умре бързо днес чрез азотна хипоксия, при която човек вдишва само азот и умира от липса на кислород. Единствено намеса в последния момент на съда или държавата може да преустанови изпълнението на присъдата.

58-годишният Смит е изправен пред екзекуция за ролята си в наемното убийство през 1988 г. на съпругата на проповедник в окръг Колбърт, Алабама.

Смит е на 22 години, когато пастор Чарлз Сенет наема него и още двама души за по 1000 долара, за да убият съпругата му Елизабет, за да може да прибере нейната застраховка живот, казаха прокурорите. 45-годишната Елизабет Сенет била намушкана и пребита до смърт в дома си.

"Не може да се каже, че използването на азотна хипоксия, като нов метод, ще се равнява на жестоко и необичайно наказание в нарушение на Осмата поправка", мотивира се съдът.

Алабама одобри използването на азотна хипоксия за екзекуции през 2018 г., тъй като основният метод на смъртоносна инжекция става все по-труден поради недостиг на необходимите медикаменти.

Смит трябваше да умре чрез смъртоносна инжекция през ноември 2022 г., но екзекуцията беше отменена, тъй каго служители на затвора не можаха да намерят подходяща вена. Това, в допълнение към други проблеми, свързани с използването на смъртоносни инжекции върху затворници в Алабама, накара държавата временно да спре всички екзекуции.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини