Изразът „ние сме това, което ядем“ има буквално значение. Учените установиха, че диетата на жителите на страните рекордьори и така наречените сини зони (5 области на нашата планета, където хората живеят най-дълго) се различава значително от повечето. Да видим какво ядат и от какво се разболяват най-малко.
Японска диета
В продължение на много години Япония е лидер по продължителност на живота. Диетата в тази страна напомня на средиземноморската. Японците дават приоритет на зеленчуците, плодовете, рибата и морските дарове – ядат ги всеки ден. Същото важи и за морските водорасли и соевите продукти. Японците ядат пиле доста често, но месото е рядък гост в менюто им. Особено червено. Много ястия в японската кухня се приготвят на пара или варени, а рибата често пристига на масата почти сурова. Кралят на японската кухня е оризът, той се готви тук без сол и масло и е предварително накиснат. Хората най-често пият зелен чай тук, но сладките за чай, както обичаме, не са добре дошли. В Япония се консумират много малко млечни продукти, причината е, че много хора в страната имат непоносимост към лактоза.
Средиземноморска диета
Средиземноморската диета се основава главно на кухните на Гърция, Италия, Франция и Испания. Отдавна е известно, че средиземноморската диета значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло, високо кръвно налягане и диабет. На масата им винаги има голямо количество зеленчуци, плодове и бобови растения. Всичко това често се сервира със зехтин. Хората тук обичат макаронени изделия от твърдо брашно и други зърнени продукти. Тук се консумират умерено млечни продукти, предимно кисели млека и сирена. Месото и яйцата се консумират рядко, като се предпочитат морски дарове и риба. Тук консумацията на вино също е умерена.
Окинавска диета
В една от „сините зони“ на планетата диетата на столетниците се състои основно от зелени и жълти зеленчуци, кореноплодни, ястия на основата на соя и гъби. Тук дори рядко ядат риба и ориз, да не говорим за месо и млечни продукти. Диетата на жителите на Окинава съдържа много соеви продукти, ферментирали зърна и зърнени храни. Говеждо, преработени храни и рафинирани въглехидрати почти не се ядат тук. Любимата храна на жителите на острова са сладките картофи.
На този остров в западното Средиземно море, разположен на 120 километра от бреговете на Италия, всеки 200-ти жител навършва 100 години, пише actualno.com. Какво ядат хората тук? Този регион беше много беден, така че местната диета беше наречена „поразително оскъдна“. Едно от основните ястия на острова е зеленчуковата супа, която съдържа много пресни зеленчуци, както и боб (минестроне). Диетата на жителите на Сардиния включва много риба и ядки, но месото рядко се появява на масата. Но тук ядат много повече млечни продукти, отколкото в Окинава. Козето, овчето мляко и сирената са на особена почит. Често пият вино (обикновено червено) по време на обяд в Сардиния, но малко по малко, една или по-рядко две чаши на ден.