"Дисфрутар" (Disfrutar) в Барселона, основан от главни готвачи от легендарния "елБули", пионер на молекулярната кухня, беше коронован за най-добър ресторант в света от класацията "50 най-добри ресторанти", съобщи АФП, цитирана от БТА.
"Новаторските ястия са създадени с изключителни технически умения и поднесени по възможно най-забавния начин", коментират от класацията.
Менютата на Ориол Кастро, Едуард Шатрук и Матеу Касакас се състоят от 30 различни ястия.
Класацията, изготвена от британска пресгрупа в отговор на пътеводителя "Мишлен", за пореден път дава предимство на испанските ресторанти. "Асадор Ечебари" в баското село Акспе заема второ място, а "Диверксо" в Мадрид - четвърто.
Третото място е отредено на парижкия ресторант "Табл", ръководен от главния готвач Брюно Вержус, който миналата година зае 10-о място.
Най-добрият южноамерикански ресторант, "Майдо" в Лима, се класира на пето място, а най-добрият северноамерикански ресторант, "Атомикс" в Ню Йорк, на шесто.