Отидете към основна версия

1 945 8

След половин година "тишина": Сондата "Вояджър 1" отново направи контакт от междузвездното пространство

  • вояджър 1-
  • сонда-
  • наса-
  • космос

"Върнахме се, бейби!" - гласи публикация на НАСА в социалната мрежа Х

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Вояджър 1“ - най-отдалеченият от Земята обект, създаден от човека - отново направи контакт с радиомрежата на дълбокия космос след половин година "тишина". Той се носи към Земята от междузвездното пространство, на разстояние 24 милиарда километра.

Учените от НАСА са въодушевени, съобщи Science Alert, предава БГНЕС.

"Върнахме се, бейби!" - гласи публикация на НАСА в социалната мрежа Х от 15 юни.

"Вояджър 1" и неговият брат "Вояджър 2" изследват област от космоса, в която никога досега не е попадал директно обект, създаден от човека, така че липсата на каквито и да било данни е доста неприятна за учените.

Тези сонди са единственият начин, по който те могат директно да изследват междузвездната среда, и техните измервания вече разкриха важни подробности за това как е оформена нашата Слънчева система и докъде се простира "слънчевият балон" на Слънцето. Въпреки че често се казва, че сондите "Вояджър" са "напуснали Слънчевата система", те са напуснали само хелиопаузата и все още не са стигнали до хипотетичния облак на Оорт, за който се смята, че е най-външната зона на нашата гравитационно свързана система.

За съжаление и двата "Вояджър"-а никога няма да стигнат до ледения ръб в изправност, тъй като генераторите им на борда продължават да губят мощност. При сегашната си скорост експертите от НАСА прогнозират, че на "Вояджър 1" ще са му необходими три века, за да достигне облака на Оорт. За да стигне до другата страна на облака, ще са необходими още 30 000 години.

Инженерите прогнозират, че до 2025 г. "Вояджър 1" ще има поне един все още работещ инструмент и ще може да продължи да говори по мрежата на НАСА за дълбокия космос до 2036 г. Всичко зависи от това колко енергия е останала на сондата дотогава.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.

Свързани новини