Отидете към основна версия

1 739 12

Колко вода трябва да пием през лятото?

  • вода-
  • хидратация-
  • лято-
  • горещини-
  • здраве

Ето защо е важно да сме хидратирани

Снимка: Shutterstock

Всеки знае, че поддържането на хидратация е един от най-важните начини за поддържане на здравето. Има много предимства да останете хидратирани, включително да се радвате на по-високи енергийни нива, максимално физическо представяне и избягване на главоболие.

През лятото, когато температурите са по-високи, нуждата от вода нараства поради повишеното изпотяване. Количеството вода, което трябва да пием, може да варира в зависимост от индивидуални фактори като възраст, пол, тегло, физическа активност и общо здравословно състояние.

Общи препоръки за хидратация през лятото:

Жени - около 2,7 литра (около 11 чаши) вода на ден. Мъже - около 3,7 литра (около 15 чаши) вода на ден.

Тези препоръки включват всички течности, които приемаме през деня, включително вода, чай, сокове и течности от храната.

Защо е важно да пием повече вода през лятото:

Предотвратяване на дехидратацията: Високите температури и увеличеното изпотяване водят до по-голяма загуба на течности, което увеличава риска от дехидратация. Дехидратацията може да причини симптоми като замаяност, главоболие, умора и в по-тежки случаи, топлинен удар.

Регулиране на телесната температура: Водата помага за регулиране на телесната температура чрез потене и изпаряване, което е особено важно през горещите месеци.

Поддържане на енергийните нива: Дехидратацията може да доведе до умора и намалена физическа и умствена работоспособност. Пиенето на достатъчно вода помага за поддържане на енергията и концентрацията.

Подобряване на храносмилането: Водата е необходима за правилното функциониране на храносмилателната система и предотвратяване на запек.

Поддържане на здравето на кожата: Адекватната хидратация подпомага здравето и външния вид на кожата, което е особено важно през лятото, когато кожата е изложена на повече слънце.

Как да увеличим приема на вода:

Носете бутилка вода: Дръжте бутилка вода със себе си през целия ден, за да можете да пиете редовно.

Яжте храни с високо водно съдържание: Плодовете и зеленчуците като диня, краставици, и домати съдържат много вода и могат да допринесат за хидратацията.

Задавайте си напомняния: Използвайте приложения или задавайте аларми на телефона си, за да ви напомнят да пиете вода.

Пийте вода преди, по време и след физическа активност: Уверете се, че пиете вода преди, по време и след тренировка, особено когато е горещо.

Заболяванията може да доведат до дехидратация на тялото. Ако се изпотявате от треска или имате диария, губите повече вода от обикновено, пише puls.bg. Пийте повече вода, ако имате треска, диария или повръщане. В противен случай рискувате да се дехидратирате, което може да ви накара да се почувствате още по-зле.

Симптомите на лека или умерена дехидратация включват:

Тъмна урина; Сухота в устата или кожата; Прекомерна жажда; Чувство на замаяност или умора; Главоболие или спазми на мускулите; Намалена способност за уриниране или изпотяване.

Поддържането на добра хидратация през лятото е ключово за здравето и доброто самочувствие, така че е важно да следите приема си на вода и да се стремите към адекватна хидратация всеки ден.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини