Необходими продукти:
1 ябълка; 1 яйце; 2 супени лъжици захар; 1 щипка сол; 150 грама гъсто кисело мляко или заквасена сметана; 140 грама брашно; 1/2 чаена лъжичка бакпулвер.Начин на приготвяне:
Обелете и настържете ябълката. В отделна купа счупете яйцето и го разбийте на ръка с две супени лъжици захар и щипка сол. Добавете настърганата ябълка, гъстото кисело мляко или сметаната, след което всичко се разбърква добре.
Към сместа добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера, след което отново разбъркайте. От брашното трябва да се получи гъсто и влажно тесто без бучки. Сместа е готова и можете да пържите/печете палачинките.
Загрейте малко олио (една супена лъжица) в тиган на умерена температура. С лъжица гребвайте от тестото и го пускайте в загрятия тиган и оформете малки палачинки. Запържете ги за няколко минути от двете страни, докато се зачервят.
Внимавайте да не прегорят. Поднесете готовите ябълкови палачинки поръсени с пудра захар, пише flagman.bg.