Необходими продукти:
кисело мляко - 1 кофичка 2%; 1 краставица; 1 шепа прясно набрани листенца тученица; копър - 1/3 връзка; щир - 1 голяма шепа; лобода - 1 голяма шепа; вода - 700 мл; черен пипер - 2 щипки; хималайска сол - 1 равна ч.л.; шарлан - 2 с.л.; балсамов оцет - 1 ч.л.Начин на приготвяне:
Разбъркваме киселото мляко в кофичката, докато получим кремообразна консистенция и я изсипваме в купа.
Към него започваме да прибавяме и всички други съставки в този ред: рендосваме краставицата, много наситно нарязания прясно набран копър, откъснатите листенца тученица от стръковете.
В малка тенджерка сваряваме за 5 минути в 1 пръст вода наситно нарязаните листа щир и лобода, след което изцедени и леко охладени ги прибавяме в купата със сместа. Подправяме с прясно смлян черен пипер за по-наситен вкус, хималайска фина сол, шарлан и оцет балсамико.
Разбъркваме хубаво и когато всичко вече се е опознало равномерно, сипваме водата на нежна струйка, докато бъркаме. Подходяща за поднасяне с препечени филийки, към печени картофки и зеленчуци на фурна. По желание може да се охлади преди сервиране, пише gotvach.bg.