Отидете към основна версия

1 464 3

Ето защо кожата ни се набръчква, когато стоим дълго във вода

  • вода-
  • кожа-
  • набръчкване

Набръчкването на кожата при потапяне във вода е комплексен процес, свързан с еволюционни, физиологични и неврологични фактори

Снимка: Shutterstock

Кожата ни се набръчква, когато седим дълго време във вода поради специфични физиологични реакции. Това явление, често наблюдавано на пръстите на ръцете и краката, е резултат от сложни взаимодействия между нервната система и структурата на кожата, пише puls.bg.

Когато пръстите са потопени във вода, особено в продължение на дълго време, външният слой на кожата, известен като епидермис, абсорбира вода и се подува. Това обаче не е достатъчно, за да обясни набръчкването. Основната причина за този феномен е автономната нервна система. В отговор на водата, нервите в пръстите предизвикват свиване на кръвоносните съдове, което води до намаляване на обема на подлежащите тъкани. Тази промяна кара кожата да се свие и да образува характерните бръчки.

Има различни теории защо кожата се набръчква във вода, но една от най-убедителните е еволюционната хипотеза. Според нея набръчкването на пръстите увеличава сцеплението и подобрява захвата на мокри или хлъзгави повърхности, което би могло да бъде от полза на нашите предци при събирането на храна в мокри условия. Тази адаптация би могла да увеличи шансовете за оцеляване и успешното използване на водните ресурси.

Набръчкването на кожата също може да служи като индикатор за здравето на нервната система. Ако този процес не се случва, това може да бъде сигнал за проблеми с нервите или кръвоносните съдове. Лекарите понякога използват теста с набръчкване на пръстите като част от диагностичния процес за определени медицински състояния.

Интересен факт е, че не цялата кожа на тялото се набръчква по еднакъв начин. Това се наблюдава предимно на пръстите на ръцете и краката. Причината за това е, че кожата на тези места е по-дебела и съдържа повече кератин, което я прави по-податлива на набръчкване. Освен това, концентрацията на нервни окончания в тези зони играе важна роля в процеса. Въпреки че ноктите и косата ни също са изградени от кератин, те абсорбират малко вода по време на къпане и затова не намаляват обема си, а стават по-меки.

Докато набръчкването на кожата при продължително потапяне във вода обикновено е безвредно, прекомерната влага може да предизвика други кожни проблеми, като мацерация или инфекции. От друга страна, в козметичния контекст, много хора използват продукти, които да поддържат кожата хидратирана, за да избегнат дехидратация и поява на бръчки.

Набръчкването на кожата при потапяне във вода е комплексен процес, свързан с еволюционни, физиологични и неврологични фактори. То играе важна роля не само за разбиране на човешката адаптация към водната среда, но и като потенциален индикатор за здравето на нервната система. Въпреки че е естествен и обичаен процес, той ни напомня за сложността и адаптивността на човешкото тяло в различни условия.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини