Отидете към основна версия

1 810 10

В Швеция е традиция да се консумира развалена риба (ВИДЕО)

  • швеция-
  • развалена риба-
  • традиционна храна

Тази практика датира от XVI век

Снимка: Shutterstock

В културните традиции на всяка нация има уникални обичаи, които често могат ни да изненадат. Швеция, известна със своите дълги зимни нощи, северни сияния и обширни гори, притежава една традиция, която със сигурност буди любопитство - консумацията на подсолена развалена риба, известна като "сурстрьоминг".

История и произход

Сурстрьоминг (surströmming) буквално означава "кисела херинга" и представлява традиционно шведско ястие, което се приготвя чрез ферментация на балтийска херинга. Тази практика датира от XVI век, когато методите за съхранение на храна са били ограничени. Солта е била скъпа и недостатъчна, затова рибата се е съхранявала чрез ферментация - процес, който намалява необходимото количество сол.

Как се приготвя сюрстрьоминг?

Приготвянето на сюрстрьоминг е дълъг процес, който започва с улова на херинга през пролетта. Рибата се чисти и осолява леко, след което се оставя да ферментира в големи бъчви за няколко месеца. След първоначалната ферментация, рибата се поставя в консерви, където процесът продължава. Тези консерви се оставят да "узреят" за още няколко месеца преди да бъдат готови за консумация.

Как се консумира сюрстрьоминг?

Сурстрьоминг се сервира традиционно с тънък хляб, варени картофи, лук и заквасена сметана. Важна част от консумацията на сурстрьоминг е начинът, по който се отваря консервата. Тъй като миризмите, произведени по време на ферментацията, могат да бъдат изключително силни, консерва се препоръчва да се отваря на открито.

Ароматът на сурстрьоминг е силен и остър често описван като "изключително неприятен" от тези, които не са свикнали с него. Въпреки това, за много шведи този аромат е свързан с традиция и носталгия.

Културна стойност

Консумацията на сурстрьоминг не е просто хранителен обичай, а културно събитие, което обединява хората. Много шведи организират специални събирания, наречени "kräftskiva", където се събират със семейство и приятели, за да се насладят на тази уникална храна.

Сурстрьоминг е уникална част от шведската култура, която демонстрира как хората могат да се адаптират към условията на живот и да създадат традиции, които обединяват общности. Макар и да не е за всеки, този ферментирал деликатес продължава да бъде символ на шведската изобретателност и дух. Ако някога имате възможност да опитате сурстрьоминг, не се колебайте - това е автентичен вкус на Швеция, който ще ви остави незабравими спомени.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини