Отидете към основна версия

926 15

Копринени буби за обяд? Сингапур одобри насекомите като храна

  • сингапур-
  • насекоми-
  • храна

Държавната агенция по храните в Сингапур (SFA) одобри 16 вида ядливи насекоми за продажба и консумация в страната

Снимка: Shutterstock

В настроение ли сте за сатай с копринени буби? Или какво ще кажете за наси лемак, сервиран с малко хрупкави щурци отстрани?

Държавната агенция по храните в Сингапур (SFA) одобри 16 вида ядливи насекоми за продажба и консумация в страната, според публичено писмо от 8 юли, адресирано до търговците на храни.

"С незабавен ефект SFA ще разреши вноса на насекоми и продукти от насекоми, принадлежащи към видове, за които е преценено, че са с ниска степен на регулаторна загриженост", се казва в съобщението на агенцията.

Насекоми одобрени от SFA включват скакалци, червеи и няколко вида бръмбари.Тези насекоми и продукти от насекоми могат да се използват за консумация от човека или като храна за животни, отглеждани за храна”, казаха от SFA, добавяйки, че насекомите не могат да бъдат "събирани от дивата природа".

"Необходими са документи, които да докажат, че насекомите се отглеждат в помещения, регулирани от компетентния орган”, допълниха SFA.

Такосите от скакалци се сервират като популярен деликатес в някои части на Мексико.

Мравки , щурците и дори тарантулите обикновено се ядат в други страни от Югоизточна Азия като Тайланд и Камбоджа.

В Сингапур живите насекомите обикновено се продават като храна за домашни любимци като пойни птици и влечуги, но те могат да бъдат нова и вълнуваща опция за вечеря. Местни готвачи, ресторанти и компании за храни и напитки експериментират с различни начини за безопасно сервиране на насекоми в ястия като осолени яйчени раци със суперчервеи и продукти като протеинови блокчета.

"Тъй като индустрията за насекоми е в началото и насекомите са нов хранителен продукт тук, SFA разработи регулаторна рамка за насекомите, която въвежда насоки за насекомите, които да бъдат одобрени като храна,” казаха още от SFA.

Източник: edition.cnn.com

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини