Отидете към основна версия

1 496 6

Експерт по кафето не го препоръчва веднага след събуждане

  • кафе-
  • напитка-
  • кофеин-
  • сутрин-
  • утро-
  • рано сутрин

Според специалистите трябва да изчакаме известно време, преди да посегнем към първата чаша кафе сутрин

Снимка: Shutterstock

Не е тайна, че мнозина не могат да функционират без сутрешната си чаша кафе. Някои от тях едва отварят очи, преди да изпитат нужда да получат кофеиновата си доза, но според един експерт трябва да изчакате.

Експертите по кафе от Oddy Knocky Coffee заявиха, че изпиването на една напитка първо сутрин може да причини повече вреда, отколкото полза, ако искаме да запазим бодростта си през целия. Първото нещо, което правите сутрин, е времето, когато нивата на кортизол, които ви помагат да останете будни, са най-високи.

Те обясняват: "Прескачането направо на кафето сутрин може да не е най-добрата идея, ако искаме да останем будни, без да се сринем в средата на следобеда. Всичко това се дължи на естествените ритми на тялото ни. Тялото произвежда нещо, наречено аденозин, което ви прави сънливи, както и кортизол, така нареченият 'хормон на стреса'. И двата химикала оказват влияние върху това колко добре ни въздейства дневната доза кофеин.

Аденозинът започва с ниски нива сутрин, след като се събудим, и се увеличава все повече през деня, така че преди лягане сте естествено уморени. Кортизолът, от друга страна, е на най-високите си нива сутрин. Пиенето на кафе веднага след събуждане вероятно не е най-добрият начин да поддържате вътрешния часовник на тялото си, тъй като той се бори с тези други химикали в мозъка, които се опитват да правят различни неща за вас."

Пиенето на кофеин при събуждане сутрин може да предизвика "конфликт на химикали", което може да ви направи "неконцентрирани и непродуктивни". Вместо това експертите препоръчват да изпиете първата си чаша кафе един час след събуждането.

Те обясняват: "Това дава възможност на нивата на кортизол да се успокоят и позволява на кофеина да си свърши работата както трябва. Балансирането на приема на кофеин с естествения за организма ритъм на кортизола и аденозина може да подобри ефективността на сутрешната ви чаша и да избегне смущенията във вътрешния часовник на организма.

А за нощните птици, не забравяйте да изпиете последната си чаша кафе поне шест часа преди лягане, за да предотвратите намесата на кофеина в съня ви и да запазите добрата си отпочиналост."

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини