Отидете към основна версия

2 978 0

Рецепта на деня: Гръцки пай с тиквички

  • пай-
  • тиквички-
  • тесто-
  • гръцки-
  • какво да сготвя

Коричката от кашкавал е хрупкава отгоре, а отвътре е много нежен и сочен

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

тиквички – 3 бр (около 600 г); лук – 1 бр.; чесън – 3 скилидки; копър – 1 връзка; кашкавал – 50 г; кисело мляко- 250 г; яйца – 3 бр.; бакпулвер – 5 g; брашно – 200 г; сол, черен пипер на вкус; олио – 1 с.л.

Начин на приготвяне:

За тази рецепта пай от тиквички трябва да изберете млади тиквички. Нарежете ги на тънки половинки. Лукът се нарязва на тънки четвъртинки, а чесънът се нарязва на възможно най-ситно, а копърът се нарязва на ситно. Преместваме всички готови зеленчуци и зелени подправки в дълбока купа и разбъркваме.

В отделна купа смесете киселото мляко, яйцата, сол и черен пипер. Всичко се разбърква добре с бъркалка и се добавят бакпулвера и брашното. Разбъркайте отново добре, за да няма бучки. Тестото трябва да има гъста консистенция, като за кекс.

Посолете тиквичките и останалите зеленчуци и разбъркайте. Готовата плънка се изсипва при тиквичките и всичко се разбърква старателно.

Оставете получената маса на стайна температура за 10 минути. През това време тиквичките ще пуснат малко сок и масата ще стане малко по-рядка. Настържете кашкавала на ситно ренде. Към сместа от тиквички и тесто добавете малко повече половината от кашкавала. Разбъркваме.

Намажете формата за печене с масло и прехвърлете тестото с тиквички в нея. Отгоре върху тестото за пай от тиквички се поръсва с останалия кашкавал.

Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути до зачервяване. След като изпечете пая от тиквички, трябва да му дадете време да се охлади малко и едва след това да го извадите от формата, пише happy-woman.bg.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини