Отидете към основна версия

1 387 1

Нездравословната храна може да увреди паметта и да увеличи риска от инсулт

  • нездравословна храна-
  • инсулт-
  • памет-
  • мозъчно увреждане-
  • снакс-
  • чипс

Преработената храна е свързана не само с влошаване здравето на сърцето и затлъстяване

Снимка: Shutterstock

Всички обичаме да си хапваме чипсове, снаксове, солети и пр. Понякога, за да убием време, за да залъжем глада, а друг път, когато сме в стресова среда или просто ни е скучно. Въпреки че похапването на здравословни храни може да е полезно за здравето ви, яденето на нездравословни храни може сериозно да влоши паметта ви. Според проучване на учени от Масачузетската обща болница дори консумацията на скромно количество преработени храни увеличава риска от проблеми с паметта и инсулт.

Ръководеното от д-р У. Тейлър Кимбърли изследване, публикувано в сп. Neurology, установява, че консумацията на храна с високо съдържание на ултрапреработени храни може да доведе до потенциално влошаване на когнитивните способности и до повишен риск от инсулт. По-рано изследванията свързваха нездравословната храна със затлъстяването, сърдечносъдовите заболявания и диабета. Това изследване обаче показва, че тя може да бъде свързана с проблеми с паметта.

Д-р Кимбърли заяви: “Нашите открития показват, че степента на преработка на храната играе важна роля за цялостното здраве на мозъка. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези резултати и да се разбере по-добре кои компоненти на храната или на преработката допринасят най-много за тези ефекти."

Въпреки че проучването не доказва връзката между консумацията на ултрапреработени храни и влошаването на когнитивните способности или риска от инсулт, то подчертава потенциалното значение на здравословното хранене за поддържане на здравето на мозъка с напредването на възрастта.

По-големият прием на ултрапреработени храни е свързан с 8% увеличение на риска от инсулт. В същото време, когато участниците увеличат приема на тези храни само с 10%, това се свързва с 16% по-висок риск от когнитивни увреждания.

Проучването също така установи, че консумирането на повече непреработени или минимално преработени храни може да доведе до 12 процента по-нисък риск от когнитивни нарушения и 9 процента по-нисък риск от инсулт.

Хранителните продукти, които са претърпели интензивна обработка и често съдържат добавки за подобряване на вкуса и текстурата, се наричат ултрапреработени храни. Те имат ниско съдържание на фибри, витамини, протеини и минерали и са заредени със захари, натрий и наситени мазнини. Някои примери са картофеният чипс, газираните напитки, енергийните напитки, беконът, колбасите, замразените пилешки хапки, инстантните смеси за супа, кетчупът и др.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини