Отидете към основна версия

712 6

Мит ли е, че шоколадът причинява акне?

  • шоколад-
  • акне-
  • грижа за кожата-
  • хранене

Шоколадът отдавна има репутацията на причинител на пъпки. Има ли нещо вярно?

Снимка: Shutterstock

Шоколадът отдавна се смята за възможна причина за появата на акне, както и други сладки изкушения. Но се оказва, че тази лоша репутация може да е незаслужена, съобщи Би Би Си, предава БГНЕС.

Шоколадът отдавна има репутацията на причинител на петна. Има ли нещо вярно? Или това е просто нещо, което родителите казват на децата си, за да избегнат купуването на сладкиши в супермаркета?

През 60-те години на миналия век няколко проучвания анализират връзката между шоколада и акнето. Най-мащабното проучване, в което са участвали само 65 души, не открива връзка между двете. Но оттогава то е критикувано за многобройни недостатъци.

Макар че шоколадът може да е извън обхвата на изследването, по-новите проучвания показват, че в действителност може да има много връзки между храненето и акнето - особено западната диета, която е богата на наситени мазнини, захар и млечни продукти.

Акнето е често срещано състояние на кожата, при което космените фоликули в кожата се блокират от мазнини и мъртви кожни клетки, което води до образуване на петна. Тежкото или упорито акне от юношеството и зрелостта се дължи най-вече на генетични причини - казва Бейбей Ду-Харпур, дерматолог и клиничен преподавател в Кралския колеж в Лондон. Това е така, защото гените ни определят размера на мастните жлези на кожата, които произвеждат мазнина.

През последните години случаите на акне при възрастните се увеличават, особено при жените, но няма една единствена причина за това, заяви Ду-Харпур. Тя добави, че някои фактори на околната среда в ежедневието ни биха могли да играят роля.

Като цяло начинът ни на живот не е добър за човешкия организъм и може би акнето е проява на това“, твърди експертът.

В едно от проучванията изследователите твърдят, че акнето се влошава от съвременния начин на живот - включително западната диета с високо съдържание на захар и мазнини - но добавят, че взаимодействието между здравето, имунната функция, диетата, възпаленията, стреса и въздействието на околната среда се нуждае от повече изследвания.

Такива отключващи фактори могат да бъдат стресът, борбата с инфекциите или предменструален синдром (ПМС), смята Зайнаб Лафтах, консултант дерматолог в болницата „Гай и Сейнт Томас“ в Лондон и говорител на Британската фондация за кожата.

60 години след като за първи път е обвинен, че причинява акне, много хора все още смятат шоколада за възможен виновник за пъпките. Около 9 от всеки 10 пациенти, които Лафтах посещава в клиниката си, я питат кои храни могат да изключат от диетата си, за да подобрят състоянието на акнето си - и шоколадът е една от най-често срещаните храни, за които я питат.

Съществуват някои погрешни схващания, но и малко истина“, заяви дерматологът.

Една от причините за връзката между акнето и храненето като цяло може да се дължи на гликемичния индекс на храните.

Макар че основният фактор е генетичното предразположение, някои компоненти в диетата на човека биха могли да провокират възпаление, каза Лафтах. Тя добави, че някои хора реагират силно на определени групи храни, като например млечни продукти, но това се случва рядко и може да е свързано с непоносимост.

Някои изследователи са се опитали да разграничат въздействието на отделните компоненти на шоколада, за да видят кои съставки могат да бъдат свързани с акнето, но проучванията далеч не са убедителни и са сравнително малки. В едно проучване от 2011 г. е разгледан ефектът на 100% черен шоколад върху акнето, което означава, че е изследвано въздействието на шоколада независимо от съдържанието на захар в него. Установено е, че консумацията на шоколад все пак е свързана с обостряне на акнето, но проучването включва само 10 участници и няма контролна група с плацебо.

Една от причините за връзката между акнето и храненето като цяло може да се дължи на гликемичния индекс (ГИ) на храните, който показва колко бързо дадена храна може да повиши нивото на кръвната захар в организма. Многобройни проучвания са установили връзка между храните с висок ГИ - като плодове, хляб и тестени изделия - и симптомите на акне.

Причината, поради която храните с висок гликемичен индекс могат да изострят акнето, е, че те предизвикват повишаване на нивата на инсулина в организма, което води до възпаление, увеличаващо производството на себум по кожата, който може да запуши порите и да доведе до появата на акне. В действителност обаче шоколадът има ниско до средно ниво на ГИ.

Друга част от изследванията разглеждат по-широко връзката между акнето и западната диета (за която също е известно, че е пълна с храни с висок ГИ).

Многобройни проучвания на населението показват връзка между акнето и консумацията на храни с високо съдържание на мазнини и захар. Най-голямото по рода си проучване, публикувано през 2020 г., сравнява самооценката за акне и начина на хранене на повече от 24 000 души. Изследователите установяват, че западната диета вероятно играе роля за появата на акне.

Едно проучване на населението установи, че сред жителите на остров Китаван в Папуа Нова Гвинея няма случаи на акне. Изследователите стигат до заключението, че това може да се дължи на диетата им с ниско съдържание на ГИ.

Съществуват много връзки между акнето и други типични за Запада заболявания, като диабет и затлъстяване.

Въпреки това, макар че изследователите са коригирали някои смущаващи фактори, които биха могли да замъглят връзката между диетата и акнето, като например общия прием на калории. Известно е, че проучванията на населението са ограничени, когато става въпрос за конкретно доказване на пряка причина и ефект.

Но учените са проучили по-задълбочено някои от специфичните пътища, които стоят зад тази връзка.

Акнето е метаболитен синдром на кожата“, заяви Бодо Мелник, професор по дерматология и старши преподавател в университета в Оснабрюк, Германия. „Съществуват много връзки между акнето и други западни заболявания, като диабет и затлъстяване.“

В статия от 2015 г. той твърди, че рафинираните въглехидрати (които често са с висок ГИ), млякото и наситените и трансмазнините обострят акнето. Според него това е така, защото диетата с високо съдържание на храни с висок ГИ предизвиква „опасен отговор“ на мастните фоликули, който увеличава производството на себум и променя неговия състав.

Шоколадът наистина съдържа много наситени мазнини и може да съдържа много захар. Въпреки това евентуалните ефекти от това зависят не само от цялостното ви хранене, но и от вида на шоколада, който ядете, тъй като високопроцентовият черен шоколад е с по-ниско съдържание на захар.

Освен това може да има някои дерматологични предимства при консумацията на определен черен шоколад. Някои проучвания показват, че черният шоколад намалява оксидативния стрес в кожата, който допринася за възпаленията. Това обаче може да е по-скоро от полза за видимите признаци на стареене на кожата, отколкото за намаляване на тежестта или риска от акне.

„Има някои ползи за кожата от консумацията на тъмен шоколад поради съдържанието на флавоноиди“, казва Лафтах, по-специално флаваноли, „които са мощен антиоксидант, играещ решаваща роля за свободните радикали, причинени от окислителния стрес на кожата, който е свързан с нейното стареене“.

Важно е да се отбележи, че макар някои модели на хранене - висококалорични и с ниско съдържание на хранителни вещества - вероятно ще допринесат за възпаление от ниска степен в целия организъм, то може да се прояви като акне само при човек, който вече е генетично предразположен към него, твърди Ду-Харпур.

Като цяло диетата, която е полезна за общото здраве - с високо съдържание на плодове и зеленчуци и други богати на антиоксиданти храни - е полезна и за кожата ни, заяви тя.

Тялото работи в координация, така че нещата, които са добри за сърцето, червата и мозъка, са добри и за кожата“, добави дерматологът.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини