Отидете към основна версия

1 576 2

ВИДЕО показва какво се случва в ухото ви, когато си сложите слушалки

  • слушалки-
  • бактерии-
  • опасно за здравето

Този ежедневен аксесоар може да крие рискове за здравето, ако не се поддържа правилно

Снимка: Shutterstock

Шокиращо видео показва какво се случва в ухото ви, когато използвате слушалки. Този ежедневен аксесоар, който мнозина от нас носят по време на тренировка, на път за работа или за да блокират шума в обществения транспорт, може да крие рискове за здравето, ако не се поддържа правилно.

Видео, публикувано от Zack D. Films в YouTube, събра над 15 милиона гледания, като разкри как бактериите, натрупани по слушалките, могат да проникнат в ушния канал. Заглавието на клипа „Защо слушалките ви са опасни“ привлече вниманието на зрителите, които бяха шокирани от показаното на микроскопично ниво.

Във видеото се обяснява как с времето слушалките събират кожни клетки, пот и ушна кал, което създава идеална среда за размножаване на бактерии в ушния канал. Ако не се почистват редовно, тези натрупани бактерии могат да доведат до инфекции.

Реакциите на зрителите не закъсняха, като мнозина изразиха тревога и дори отбелязаха, че веднага са се заели с почистването на слушалките си. Един потребител написа: „Това ме накара да си почистя слушалките с чист спирт. Ще го правя всеки ден занапред.“

Специалистите препоръчват редовно почистване на слушалките, особено ако ги използвате ежедневно. Според експертите от Specsavers, слушалките трябва да се почистват поне веднъж седмично, а ако ги използвате по време на тренировки – след всяко ползване. За почистване се препоръчват алкохолни кърпички или мека кърпа със спирт или оцет. Важно е да избягвате водата, тъй като тя може да повреди електрониката, освен ако накрайниците на слушалките не са силиконови и могат да се измиват отделно.

Ако почувствате болка, натиск или загуба на слуха, е важно да се консултирате с лекар.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини