Ароматното кафе за мнозина е идеалната сутрешна напитка за тонус и енергия. Но то може да има многобройни приложения, като например в солени ястия, марината, десерти и др.
Кафето в коктейлите е възхитителна комбинация от богато и смело кафе с творчески усет в миксологията. Независимо дали става въпрос за гладкото изтънчено еспресо мартини или за освежаващата изненада на портокалов еспресо тоник, коктейлите с кафе предлагат по нещо за всеки.
Ето как барманите са намерили вълнуващи начини да съчетаят света на кофеина и коктейлите.
1. Еспресо мартини
Създадено през 80-те години на миналия век, еспресо мартинито е перфектна комбинация от ободряващия вкус на кафето с дръзкия удар на алкохола. Голям хит в коктейлната култура, тази напитка се предлага по цял свят. Приготвено е от чаша еспресо, ликьор от кафе и водка. Сервира се с пяна от 100 мл пълномаслено мляко, 50 гр захар, 1.5 гр Соев лецитин, който се разбъркват добре до получаването на гъста смес.
2. Кафе Негрони
Със септември, който е признат за месец на Негрони, тази класическа италианска напитка е покълнала в много варианти. Една от тях, Кафе Негрони, е забъркана от Дийпак Джиял, главен миксолог в The Piano Man в Делхи, който казва: “Кафе Негрони предлага смел, креативен поглед към класическия коктейл, съчетавайки богатия вкус на кафето с традиционната комбинация от джин, сладък вермут и кампари. Оригиналният коктейл е с горчиво-сладък профил, който се подсилва от кафето, което придава дълбочина и сложност. Сервиран върху лед с традиционната портокалова кора като украса, този вариант балансира билковата горчивина на Негрони с мекия, силен вкус на кафето, създавайки изтънчено и уникално преживяване."
3. Баварско кафе
Въпреки че коктейлите обикновено предполагат разхлаждане и се сервират добре изстудени, баварското кафе е възхитително топло и кремообразно предложение. Маной Алфонс, ръководител на отдела за напитки в Bellona Hospitality, казва: “Вдъхновено от извисяващия се връх Цугшпитце в Бавария, това силно сварено кафе е балансирано с гладката сладост на Kahlua и хладния ментов удар на ментовия шнапс. Добавянето на мляко придава кремообразна текстура. Разбира се, никое баварско кафе не е пълно без корона от бита сметана. За допълнителна наслада обичам да го завършвам с поръсване на тъмно какао или няколко шоколадови стърготини – това е най-уютната напитка за студените нощи."
4. Карахильо
По време на испанското колониално управление в Куба испанските войници смесвали кафето си с ром, за да им вдъхнат кураж или ‘coraje’ преди битката. Така коктейлът получава името си Carajillo. Традиционно той се приготвя от кафе с ликьор, обикновено бренди, ром или Licor 43 (испански ликьор с ванилово-цитрусов вкус).
5. Еспресо тоник с портокал
Комбинацията от смели вкусове с тръпката от портокалов сок, газирана тонизираща вода и опияняващ шот еспресо, този модерен коктейл от кафе е популярно допълнение към няколко менюта. Той притежава уникален баланс между горчивина, сладост и пенливост. Можете да използвате Kahlua (ликьор за кафе) или портокалов ликьор, за да подсилите вкуса. Джинът, водката или текилата могат да бъдат добавени, за да получите алкохолен коктейл.