Отидете към основна версия

1 193 8

Meteo Balkans: „Най-очакваната“ комета за 2024 г. се завръща този уикенд след 80 000 години

  • комета-
  • земя-
  • tsuchinshan-atlas

Нещо абсолютно завладяващо се запътва към нас

Илюстративна снимка: Shutterstock

Нещо абсолютно завладяващо се запътва към нас. За първи път от 80 000 години кометата C/2023 A3 - известна още като Tsuchinshan-ATLAS - прави грандиозното си завръщане в нашето небе, съобщи Meteo Balkans.

Последните хора, които са станали свидетели на този небесен спектакъл, са били нашите предци, които първи са се осмелили да напуснат Африка.

Връщане на кометата C/2023 A3

Кометата, изглеждаща като слабо петно, подобно на звезда, следвано от мъглива опашка, би трябвало да се вижда точно преди зазоряване четири последователни сутрини - от петък до понеделник.

Важно е да се отбележи, че кометата C/2023 A3 беше открита едва миналата година, но учените установиха, че тя е посетила нашата планета преди около 80 000 години. Тази оценка се основава на неговата елиптична траектория.

Опашката на кометата

Матю Доминик, астронавт на НАСА, който в момента е на борда на Международната космическа станция, сподели завладяващо видео на кометата, което ни дава уникална перспектива.

Опашката на кометата е забележимо по-дълга всеки ден. Спрете видеото на пауза на около 15 секунди… можете да видите, че опашката на кометата изглежда сякаш се огъва“, отбеляза Доминик.

„Атмосферата е по-плътна, колкото повече се приближавате до Земята. Промените в плътността на атмосферата променят индекса на пречупване и по този начин правят опашката на кометата да изглежда огъната."

„Бях в стаята на екипажа си и преглеждах изображенията, когато за първи път видях извивката в опашката на кометата. Не го видях в реално време, когато правех изображенията.“

Най-очакваната комета на годината

По думите на Starwalk, астрономическо приложение за звездобройци, кометата C/2023 A3 е „най-очакваната комета на годината“. И разбира се, това предизвиква голям шум в астрономическата общност.

Най-добрите възможности за наблюдение се очакват между 12 октомври и 20 октомври. През това време кометата C/2023 A3 ще се изкачва по-високо в небето всяка нощ и бавно ще намалява видимостта си, докато продължава пътуването си извън Слънчевата система.

Джонстън отбеляза, че най-доброто време за зърване на Цучиншан трябва да са вечерите на и малко след 12 октомври с кометата над западния хоризонт след залез слънце

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини