Синът на кралица Камила разкри как наистина изглежда закуската, подходяща за кралски особи, и тя всъщност далеч не е толкова пищна, колкото мнозина си представят.
Хранителният критик и автор Том Паркър Боулс се появи в BBC Breakfast днес (4 октомври), за да обсъди как кралските особи започват деня си и какво похапват кралят и кралицата сутрин.
Когато мислите за кралски вечери, може да си помислите за банкети, цял набор от ястия и множество кулинарни изкушения, но Том разкри, че майка му просто се наслаждава на добрата старомодна купа овесена каша сутрин.
В разговор с водещите на BBC Breakfast Чарли Стейт и Нага Мънчети, Том каза, че овесената каша е предпочитаното от краля и кралицата през студените зимни сутрини и се завършва с щедра доза домашен мед от пчелите на Камила. Авторът разговаряше за най-новата си готварска книга, Cooking and the Crown (Готвенето и короната), която обхваща историята на храната в кралското семейство - от управлението на кралица Виктория, започващо през 1837 г., и Едуард VII в началото на века, до Чарлз и Камила.
Когато беше разпитан относно ястията в сегашното кралско домакинство, Том каза: "В книгата има много прости рецепти." Гледайки купичка каша от книгата, Том каза: „Това яде майка ми през зимата. Каша със собствен мед, тъй като има пчели," Водещият Чарли след това попита дали има нещо специално в кашата, на което Том отговори: „Не, това е просто добра старомодна каша, приготвена с мляко и сметана и малко мед.“
Том сподели простата рецепта, която ще намерите в книгата, приготвена с шотландски овесени ядки, пълномаслено мляко, щипка сол и мед.
Книгата разглежда как кралските особи са се хранели през годините и той поглежда назад към хранителните навици на предишни монарси, включително кралица Виктория, която е била известна със своите банкети.
Авторът обясни, че времето за вечеря с кралица Виктория включва шест ястия, „започвайки с два вида супа, преминавайки през риба, предястия, основни от печено месо и по-сложни печива, печени пъдпъдъци и накрая десерти - селекция от зеленчуци и пудинги."
Това силно контрастира със здравословните диети на Чарлз и Камила, както и на покойната кралица Елизабет, която Том смята за „не много ядяща“. Той сподели: „Тя се задоволяваше от печена сьомга, леко къри или бъркани яйца върху препечен хляб.“
Той също подчерта как кралят и кралицата са "експерти по гъбите" особено когато посещават Шотландия и ходят за гъби.
Според Паркър Боулс обедите на Камила също са леки. Тя често хапва пилешки бульон - друга рецепта, подробно описана в книгата - или пушена сьомга. Известно е, че Чарлз изобщо не обядва, но яде сушени плодове и мед за закуска и много се наслаждава на овнешко.