Картофите са един от най-вкусните и масово консумирани зеленчуци в цял свят. Тяхната трайност е голяма, но въпреки това често се случва да не успеем да употребим цялото количество и така картофите покълват, позеленяват и се покриват с петна.
Безопасно ли е да консумираме покълнали картофи?
Покълналите картофи по правило не са безобидни. Всички признаци на стареене при картофите, както и при останалите зеленчуци, налагат изхвърлянето им.
Винаги, когато се съмнявате, по-добре изхвърлете картофа, отколкото да рискувате, пише az-jenara.bg. Това е препоръчително, защото в кълновете на картофите се съдържат опасно високи нива на токсини за разлика от пресните картофи.
Всички картофи съдържат тези токсини, наречени соланин и хаконин. Заради тези токсини картофите не се консумират пресни, а винаги след термична обработка. В пресните годни за ядене картофи тези токсини са в по-ниски нива, безопасни за организма. Но когато започне процесът на покълване, концентрацията на тези токсини значително нараства.
Ако по картофите се появят зелени петна и зони, това също е признак на негодност за консумация. Натрупването на хлорофил само по себе си не е опасно, но е ясен признак, че е започнал процес на покълване.
След изваждането на картофите тези процеси на увеличаване на токсините в тях следват естествения си ход. Ако картофите са изложени на пряка слънчева светлина покълването се случва много по-бързо. Токсините са най-концентрирани в самите кълнове и кожата на картофа, както и подлежащата му тъкан.
Какви са ефектите от тези токсини?
Колкото и опасни да са тези токсини в покълналите картофи, все пак трябва да изядете няколко порции с картофи, за да се проявят негативните им ефекти. Те са:
диария; коремни болки; повръщане; главоболие; треска; висока температура.Симптомите се проявяват в различна степен при различните хора. Значение има и приетото количество токсини.
Ако все пак имате покълнали картофи, какво да правите с тях?
При преценка, че картофите не са съвсем неизползваеми и искате да ги сготвите, за да не ги изхвърлите, трябва да ги обелите в дълбочина, така че да не останат никакви следи от кълновете. Трябва да ги сварите или изпечете на по-висока температура и по-продължително време, за да намалите ефекта на токсините. Изрязвайте тъканта под кълновете по-дълбоко.