Отидете към основна версия

1 534 5

Тест в домашни условия показва колко дълго ще живеем (ВИДЕО)

  • дълголетие-
  • тест-
  • домашни условия-
  • начин на живот-
  • продължителност на живота

Тестът „седнал-станал“ дава представа за различни аспекти, свързани с дълголетието

Снимка: Shutterstock

Има един прост тест, който можете да направите у дома и който може да подскаже каква ще бъде продължителността на живота ви.

Въпреки че фактори като генетиката и болестите не зависят от нас, изборът на начин на живот, като например диета и физически упражнения, играе роля за това колко дълго ще живеем. Но ако сте любопитни за потенциалната си продължителност на живота, според американски лекар вече има лесен метод да я определите. Както бе показано в американското предаване „Today“, медицинският сътрудник на „Ен Би Си“, доктор Натали Азар, демонстрира „теста за седене и стоене“, който показва каква е вероятността хората на възраст между 51 и 80 години да починат преждевременно. Тестът „седнал-станал“ или SRT, както е известен още, дава представа за различни аспекти, свързани с дълголетието, с акцент върху състоянието на сърцето, стабилността, пъргавината, сърцевината и мускулната сила в краката, както и колко сте разтегливи, съобщи Express, предава БГНЕС.

И най-хубавото? Не е необходима специална екипировка, а само достатъчно място, за да клекнете и да скочите обратно, като използвате само силата на краката и корема. Започнете с перфектен резултат от десет точки, но отнемайте по една точка всеки път, когато имате нужда от малко помощ, за да се изправите или седнете. Натрупването на малък брой точки може да означава лоши новини за перспективите ви за дълголетие. Позовавайки се на изследване от 2012 г., д-р Азар каза:

Проучването установи, че колкото по-ниска е оценката, толкова по-голяма е вероятността да умрете през следващите 6 години. 8 или повече точки е това, което искате. С напредването на възрастта прекарваме време в разговори за сърдечносъдовото здраве и аеробната форма, но балансът, гъвкавостта и ловкостта също са много важни.“

Европейското дружество по кардиология публикува проучване, включващо 2 002 участници, 68% от които са мъже, като се наблюдава представянето им в теста за седене и изправяне (SRT).

В него се твърди, че „физическата годност на опорно-двигателния апарат, оценена чрез SRT, е значим предиктор на смъртността при лица на възраст от 51 до 80 години“. Лицата с най-ниски резултати, вариращи от нула до три, са изложени на риск от смърт до 6 пъти по-голям в сравнение с тези, които са получили най-високи резултати, между 8 и 10. Зашеметяващите 40 % от участниците в групата с най-нисък резултат са починали в рамките на 11 години след изследването.

Ръководителят на изследването д-р Клаудио Гил Араужо спомена:

„В сравнение с други подходи за функционално тестване тестът за седене и изправяне не изисква специфично оборудване и е безопасен, лесен за прилагане в кратък период от време (по-малко от 2 минути) и надеждно оценяван. В нашата клинична практика през последните 10 години тестът доказа, че е полезен и практичен за прилагане при голям спектър от популации, вариращи от педиатрични до гериатрични“.

Ако мъж или жена на средна възраст или по-възрастни могат да седнат и да се изправят от пода, използвайки само една ръка - или дори по-добре без помощта на ръка - те не само са в горния квартил на мускулно-скелетната годност, но и прогнозата им за оцеляване вероятно е по-добра от тази на тези, които не могат да го направят“, каза Араужо.

Въпреки това е отбелязано, че обикновено лицата с най-ниски резултати често са по-възрастни от тези с по-високи резултати. Д-р Грег Хартли, доцент в Университета в Маями, предупреждава в Atlanta Journal-Constitution, че тестът може да не е напълно точен.

Слабост, сила, мускулна маса, физическа работоспособност - всички тези неща са свързани със смъртността, но бих предупредил всички, че корелацията не означава причинно-следствена връзка“, отбелязва той.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини