Отидете към основна версия

385 5

В Кърджали бе открит екологичен фестивал - „Зелена вълна - 21 век“

  • екологичен фестивал-
  • зелена вълна-
  • кърджали

Началото дадоха управителят на фондация „Европейски екологичен фестивал“ – София адв. Цветан Цветанов и Димитър Разкалински – началник на сектор в общинска администрация

В залата на Дома на културата в Кърджали бе открито 17-ото издание на екологичния фестивал „Зелена вълна – 21 век“, а Кърджали е негов домакин за 12-и път. Началото дадоха управителят на фондация „Европейски екологичен фестивал“ – София адв. Цветан Цветанов и Димитър Разкалински – началник на сектор в общинска администрация, пише БТА.

„Кърджали е един, според нашите разбирания, много динамичен, развиващ се град, разбира се със своите екологични проблеми, но той търпи и много интересно развитие – озеленява се, независимо от трудностите в таза насока. Тук хората са някак интегрирани с проблемите, които им поставя самият живот“, коментира адв. Цветанов.

По думите му днес сме изправени пред редица природни бедствия, за чието възникване трябва да се замислим. „Ужасяващ ураган по крайбрежието на Флорида, а преди него друг. Дали това е в резултат и допринасяне от човешката дейност или в резултат на самите климатични промени, на изменението на природата? Говори се как настъпва водна криза, в страната ни дори. Говори се за опустиняване на редица райони в Южна Европа, а ние сме такава граничеща страна. Говори се как разпространяването на пожари е в резултат на изключително високи температури, а от гръмотевични и други бури се унищожава човешката реколта, храната намалява, обработваемата земя също“, коментира Цветанов.

Според него в наши дни човек е изправен пред необходимостта не просто да се размисли, а да се обединява все повече, давайки пример с пожарите и партньорството на огнеборците чрез Механизма за гражданска защита, в борбата със стихията.

В рамките на днешния ден жителите на Кърджали ще могат да гледат кратки документални екологични видеа с акцент върху пожарите, но представящи природни бедствия, наводнения, аварии, терористични актове, пандемична обстановка, климатични промени.

През втория ден ще има образователна дискусия за надграждане на теоретическите знания на населението и на младите хора, за реагиране и справяне в критични ситуации, причинени от природни бедствия, аварии и терористични актове. Акцент отново са пожарите.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини