Отидете към основна версия

478 0

Дж. К. Роулинг два пъти отказала място в британската Камара на лордовете

  • дж.к. роулинг-
  • камара на лордовете-
  • титла-
  • отказ

Писателката заяви, че не би приела, ако й бъде предложено и за трети път

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Писателката Дж. К. Роулинг разкри, че два пъти е отхвърлила предложение да бъде номинирана за член на британската Камара на лордовете, както че ще откаже и трета, съобщи Би Би Си, права БТА.

Авторката на поредицата за Хари Потър каза това, след като кандидатката за лидер на британската Консервативна партия Кеми Бейдънок обяви, че би дала титла на Роулинг за позицията ѝ за половете, която според критици е трансфобия.

В публикация в социалната мрежа "Екс" Роулинг отбеляза, че е получавала подобни предложения два пъти - по веднъж от Лейбъристката партия и от Консервативната партия, и добавя, че не би приела, ако ѝ бъде предложено и за трети път.

Повечето членове на Камарата на лордовете се назначават от монарха по препоръка на министър-председателя, като номинациите се одобряват от комисия в Камарата на лордовете.

Бейдънок изрази възхищението си от Роулинг в интервю в ТикТок и каза, че и двете са убедени, че защитата на жените трябва да се основава не на самоопределението за пол, а на биологичния пол. Тя добави, че със сигурност би предложила на Роулинг място в Камарата на лордовете.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини