Отидете към основна версия

509 1

Рецепта на деня: Сладки тиквени хлебчета с медено масло

  • тиква-
  • тесто-
  • масло-
  • хлебчета-
  • какво да сготвя

Пухкави и ароматни "тиквички"

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

500 г брашно; 400 г тиква (сорт „Цигулка“); 100 г захар (+ за поръсване); 70 г краве масло; 30 г сурови орехи (пекан); 50 мл прясно мляко; 2 яйца; 1 пакетче суха мая; 1/2 ч. л. сол. За меденото масло: 150 г краве масло (меко); 90 г мед; 1/2 ч. л. канела.

Начин на приготвяне:

Тиквата се обелва, почиства се и се нарязва на малки кубчета. Готви се на пара, докато омекне, охлажда се и се пюрира, трябва да се получи 260 г пюре.

Брашното се смесва със солта и 1 яйце. Налива се и разтворената в затопленото мляко мая. Прибавят се захарта, разтопеното масло и тиквеното пюре. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса, след което се разделя на 12 части, от които се оформят топки и леко се сплескват. Топките се завързват с готварски конец кръстосано, но не стегнато, трябва да заприличат на тикви и се оставят, тестото да втаса повторно. След това се притискат леко в средата и се мажат с разбито яйце.

В средата на всяка топка се слага парче орех, като дръжка на тиква. Поръсват се със захар и се пекат около 17 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се.

Маслото се разбива с миксер много добре, разбърква се с меда и се овкусява с канелата. Тиквените хлебчета се поднасят с меденото масло, пише bonapeti.bg.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини