Необходими продукти:
400 г брашно; 250 мл хладка вода; 20 г прясна мая (половин кубче прясна мая); 1 равна чаена лъжичка захар; 1 равна чаена лъжичка сол; олио за пържене.Начин на приготвяне:
Натрошете маята в 250 мл хладка вода, добавете една чаена лъжичка захар и разбъркайте добре да се разтвори.
В по-дълбока купа сложете брашното, направете дупка, в която сложете разтвора с маята и оставете за около 10 минути да се активира.
Солта се поръсва в брашното, отстрани (не в маята, за да не спре активирането). След това се замесва тесто, което трябва да е меко и да се отделя от стените на купата (малко да лепне за ръцете).
Замесете тестото без много натиск, за да може да се напълни с въздух.
След това го покрийте с прозрачно фолио и го оставете на топло за около половин час, докато удвои обема си.
Разстелете втасалото тесто върху добре набрашнена работна повърхност и го омесете малко.
След това с точилка се разточва на кора с дебелина около 5 мм, нарязва се на правоъгълници (тази форма е най-подходяща, защото се пържат най-бързо и добре).
Покрийте изрязаните правоъгълници с памучна кърпа и ги оставете да починат 10 минути. След това ги изпържете в умерено загрято олио. Поставете ги в олиото със страната, която е нагоре.
Когато се запържат от двете страни ги извадете в чиния с хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина, пише zajenata.bg.