Отидете към основна версия

1 149 18

Рецепта на деня: Постни мекици

  • мекици-
  • постни-
  • св. сава-
  • какво да сготвя

Без яйца и мляко, но много хрупкави и вкусни

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

400 г брашно; 250 мл хладка вода; 20 г прясна мая (половин кубче прясна мая); 1 равна чаена лъжичка захар; 1 равна чаена лъжичка сол; олио за пържене.

Начин на приготвяне:

Натрошете маята в 250 мл хладка вода, добавете една чаена лъжичка захар и разбъркайте добре да се разтвори.

В по-дълбока купа сложете брашното, направете дупка, в която сложете разтвора с маята и оставете за около 10 минути да се активира.

Солта се поръсва в брашното, отстрани (не в маята, за да не спре активирането). След това се замесва тесто, което трябва да е меко и да се отделя от стените на купата (малко да лепне за ръцете).

Замесете тестото без много натиск, за да може да се напълни с въздух.

След това го покрийте с прозрачно фолио и го оставете на топло за около половин час, докато удвои обема си.

Разстелете втасалото тесто върху добре набрашнена работна повърхност и го омесете малко.

След това с точилка се разточва на кора с дебелина около 5 мм, нарязва се на правоъгълници (тази форма е най-подходяща, защото се пържат най-бързо и добре).

Покрийте изрязаните правоъгълници с памучна кърпа и ги оставете да починат 10 минути. След това ги изпържете в умерено загрято олио. Поставете ги в олиото със страната, която е нагоре.

Когато се запържат от двете страни ги извадете в чиния с хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина, пише zajenata.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини