Кафето, което консумираме в офисите и работните места, може да съдържа високи нива на вещества, които повишават „лошия“ LDL-холестерол в кръвта. За щастие, съществува лесен начин да намалим тези нива.
Дитерпените са растителни съединения, които оказват разнообразни ефекти върху човешкия организъм. Два конкретни дитерпена – кафестол и кавеол – се свързват с повишаването на LDL-холестерола, което на свой ред увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Изследователи от Швеция измериха нивата на тези вещества в кафето, приготвено чрез различни методи и установиха, че начинът на приготвяне е от решаващо значение.
Проучването, водено от диетолога Дейвид Игман от Университета в Упсала, показва, че кафето, приготвено чрез варене в голям съд, съдържа най-високи нива на дитерпени. В същото време, кафемашините, широко разпространени по офисите, също произвеждат кафе с високи нива на тези вредни съединения.
„Изследвахме 14 различни кафемашини и открихме, че нивата на дитерпени са значително по-високи в сравнение с кафето, приготвено чрез стандартни хартиени филтри“, коментира Игман.
Изследователите изчислиха, че човек, който пие три чаши кафе дневно, пет дни седмично, може да намали риска от атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване с 13% за период от 5 години и с 36% за 40 години, ако замени кафето от машина с такова, приготвено с хартиен филтър.
В хода на проучването учените са анализирали проби кафе от различни методи – филтрирано с хартия, от перколатор, френска преса, еспресо машини и сварено в съд. Резултатите показват, че филтрираното кафе съдържа най-ниските нива на дитерпени – едва 11,5 мг/л за кафестол и 8,2 мг/л за кавеол.
Най-високите стойности са отчетени при свареното кафе – почти 940 мг/л за кафестол и близо 680 мг/л за кавеол. Изненадващо, нивата рязко намаляват, когато свареното кафе се филтрира дори през обикновен плат – до само 28 мг/л за кафестол и 21 мг/л за кавеол.
Според учените, въпреки ограниченията на изследването (малък брой проби и неотчетени променливи като температура и налягане), резултатите ясно сочат, че добре филтрираното кафе е за предпочитане за хората, които консумират кафе редовно и в големи количества.
Кафето има сложни и често противоречиви ефекти върху здравето. Други проучвания показват, че редовната му консумация може да намали риска от кардиометаболитни заболявания, деменция, Паркинсон и дори някои видове рак, както и да компенсира негативните ефекти от заседналия начин на живот. Но ползите зависят до голяма степен от начина, по който кафето се приготвя.
„Повечето проби кафе съдържат нива на дитерпени, които реално могат да повлияят на LDL-холестерола и на бъдещия риск от сърдечно-съдови заболявания“, заключва Игман. „За хора, които пият много кафе ежедневно, филтрираното кафе е ясно по-добрият избор.“