Необходими продукти:
Тесто за основа:
брашно 250 г; пудра захар 125 г; ванилова захар или екстракт – чаена лъжичка; масло 125 г; 1 яйце.Пълнеж от извара:
мека извара - 1 кг; яйца - 8 бр.; масло - 100 г.: пудра захар - 250 г; ванилова захар 3 с.л.; картофено нишесте 3 с.л.; стафиди - 200 г; яйчен жълтък за намазване.Глазура:
Начин на приготвяне:
Разбийте маслото с пудрата захар, добавете яйцето и ванилията, разбъркайте. Добавете брашното и замесете тестото внимателно. Разточете го на топка и го сложете в хладилника за период от 40 минути. Вземете две трети от охладеното вече тесто и го разточете на тънък пласт. Застелете тава с хартия за печене.
Разточете останалото тесто и нарежете на ленти. Поставят се върху дъска и се прибира в хладилника.
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете за 15 минути. След това оставете да изстине напълно. Изрежете тортата така, че да влезе във формата.
Изварата се смила старателно, маслото се разбива с 200 г пудра захар и ваниловата захар на крем. Добавете, като разбивате, постепенно една лъжица извара и един жълтък. Отделно разбийте белтъците на пухкав сняг.
Внимателно добавете стафиди и нишесте към масата на изварата. След това постепенно разбийте разбитите белтъци. Поставете плънката от изварата върху масленото тесто и я загладете. Направете решетка с помощта на ленти от пясъчно тесто. Намажете скарата с жълтък. Поставете тавата във фурната за 40 минути. След изпичане отворете леко фурната и оставете чийзкейка да престои вътре още 1 час.
Извадете чийзкейка от формата и го оставете да се охлади напълно. В идеалния случай го поставете в хладилника за една нощ.
За да направите глазурата, разбийте пудрата захар и сока от лимон или лайм. Намажете повърхността на френския десерт и оставете да стегне, пише flagman.bg.