Отидете към основна версия

2 373 2

Рецепта на деня: Пухкав пшеничен хляб

  • хляб-
  • пшеничен-
  • брашно-
  • какво да сготвя

Мек и ефирен, той ще бъде отлична основа за сандвичи

Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

прясно мляко - 200 мл; вода - 200 мл; олио - 200 мл; суха мая - 1 супена лъжица; захар - 1 супена лъжица; сол - 1 ч.л.; яйчен белтък; пшенично брашно - 830 г; семена от сусам - 0,5 ч.л.; чедър - 120 г; яйчен жълтък.

Начин на приготвяне:

Изсипете топлото мляко и топлата вода в голяма купа. Добавете маслото, сухата мая, захарта, солта и разбъркайте съставките. Добавете брашното на порции, омесете еластично тесто. Покрийте купата със залепващо фолио и оставете тестото за 40 минути.

Размесете втасалото тесто в купа, поставете върху работна повърхност. С ръцете си му придайте заоблена форма, прехвърлете в съд с хартия с диаметър 26 см.

Нарежете на 8 части. Разделете тестото на 8 парчета, поставете между тях парчетата сирене. Оставете формата с тестото топла за още 15 минути, като по това време предварително загреете фурната до 180 градуса.

Намажете хляба с жълтък, поръсете със сусамово семе. Печете 35–40 минути.

Вместо черно или бяло сусамово семе можете да използвате ароматни билки Прованс или червен пипер, защо ли не и чубрица дори за поръсване. Ако добавите същите подправки към тестото при омесване, хлябът ще бъде двойно по-вкусен, пише flagman.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини