Рецепта на деня: Пухкав пшеничен хляб

18 Юни, 2025 10:05 2 372 2

  • хляб-
  • пшеничен-
  • брашно-
  • какво да сготвя

Мек и ефирен, той ще бъде отлична основа за сандвичи

Рецепта на деня: Пухкав пшеничен хляб - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • прясно мляко - 200 мл;
  • вода - 200 мл;
  • олио - 200 мл;
  • суха мая - 1 супена лъжица;
  • захар - 1 супена лъжица;
  • сол - 1 ч.л.;
  • яйчен белтък;
  • пшенично брашно - 830 г;
  • семена от сусам - 0,5 ч.л.;
  • чедър - 120 г;
  • яйчен жълтък.

Начин на приготвяне:

Изсипете топлото мляко и топлата вода в голяма купа. Добавете маслото, сухата мая, захарта, солта и разбъркайте съставките. Добавете брашното на порции, омесете еластично тесто. Покрийте купата със залепващо фолио и оставете тестото за 40 минути.

Размесете втасалото тесто в купа, поставете върху работна повърхност. С ръцете си му придайте заоблена форма, прехвърлете в съд с хартия с диаметър 26 см.

Нарежете на 8 части. Разделете тестото на 8 парчета, поставете между тях парчетата сирене. Оставете формата с тестото топла за още 15 минути, като по това време предварително загреете фурната до 180 градуса.

Намажете хляба с жълтък, поръсете със сусамово семе. Печете 35–40 минути.

Вместо черно или бяло сусамово семе можете да използвате ароматни билки Прованс или червен пипер, защо ли не и чубрица дори за поръсване. Ако добавите същите подправки към тестото при омесване, хлябът ще бъде двойно по-вкусен, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Израел САЩ

    3 2 Отговор
    Аятолахат на факти с шизофрения ще му спукам гъзенцето от лъзгане 🤭🤣
  • 2 Венелина?!

    2 1 Отговор
    Венелина, направете проверка, защото рецептата както сте я написала е пълна с грешки.
    Първо 200 мл олио са една чаша олио?!?!? - правя хляба ни от 2008 г. използвам само домашен зехтин и той е НАЙ-МНОГО до две супени лъжици!!!
    Второ - яйчен белтък и яйчен жълтък дават едно яйце. Като "пляскате" някакви текстове вземете да прочетете какво съдържат, иначе ставате нелепи!
    Трето - от опита ми мога да споделя, че водата (или вода и мляко, както сте написали) е приблизително от 45 до 50% от брашното.
    За 17 години имаме сменени три хлебопекарни. В тях правим и тестото за пити, козунаци и хлебчета. Основното правило е точно да се отмерят съставките! Ако някой вземе да пробва написаното от вас Венелина, ще се скъса да Ви псува.