Необходими продукти:
- прясно мляко - 200 мл;
- вода - 200 мл;
- олио - 200 мл;
- суха мая - 1 супена лъжица;
- захар - 1 супена лъжица;
- сол - 1 ч.л.;
- яйчен белтък;
- пшенично брашно - 830 г;
- семена от сусам - 0,5 ч.л.;
- чедър - 120 г;
- яйчен жълтък.
Начин на приготвяне:
Изсипете топлото мляко и топлата вода в голяма купа. Добавете маслото, сухата мая, захарта, солта и разбъркайте съставките. Добавете брашното на порции, омесете еластично тесто. Покрийте купата със залепващо фолио и оставете тестото за 40 минути.
Размесете втасалото тесто в купа, поставете върху работна повърхност. С ръцете си му придайте заоблена форма, прехвърлете в съд с хартия с диаметър 26 см.
Нарежете на 8 части. Разделете тестото на 8 парчета, поставете между тях парчетата сирене. Оставете формата с тестото топла за още 15 минути, като по това време предварително загреете фурната до 180 градуса.
Намажете хляба с жълтък, поръсете със сусамово семе. Печете 35–40 минути.
Вместо черно или бяло сусамово семе можете да използвате ароматни билки Прованс или червен пипер, защо ли не и чубрица дори за поръсване. Ако добавите същите подправки към тестото при омесване, хлябът ще бъде двойно по-вкусен, пише flagman.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Израел САЩ
10:10 18.06.2025
2 Венелина?!
Първо 200 мл олио са една чаша олио?!?!? - правя хляба ни от 2008 г. използвам само домашен зехтин и той е НАЙ-МНОГО до две супени лъжици!!!
Второ - яйчен белтък и яйчен жълтък дават едно яйце. Като "пляскате" някакви текстове вземете да прочетете какво съдържат, иначе ставате нелепи!
Трето - от опита ми мога да споделя, че водата (или вода и мляко, както сте написали) е приблизително от 45 до 50% от брашното.
За 17 години имаме сменени три хлебопекарни. В тях правим и тестото за пити, козунаци и хлебчета. Основното правило е точно да се отмерят съставките! Ако някой вземе да пробва написаното от вас Венелина, ще се скъса да Ви псува.
12:06 18.06.2025