Необходими продукти:
цедено кисело мляко - 400 г; чесън - 2 скилидки; сол - 1/2 ч.л.; масло - 2 с.л.; сушени люти чушки - 2 броя; пушен червен пипер - 1 ч.л.Начин на приготвяне:
Чесънът се счуква със солта и се смесва с цеденото мляко до получаване на гладка, ароматна основа. Млякото се изсипва в плитка чиния или купа.
В малък тиган се разтопява маслото на умерен огън. Добавят се натрошените люти чушки и червения пипер. Разбърква се кратко – само докато маслото се оцвети и подправките освободят ароматите си.
Горещото пикантно масло се излива върху млякото, като се създава ефектен контраст и характерен аромат.
Турското атом мезе се сервира с топла питка или хляб, лаваш или препечени филийки, пише gotvach.bg.