Необходими продукти:
- цедено кисело мляко - 400 г;
- чесън - 2 скилидки;
- сол - 1/2 ч.л.;
- масло - 2 с.л.;
- сушени люти чушки - 2 броя;
- пушен червен пипер - 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Чесънът се счуква със солта и се смесва с цеденото мляко до получаване на гладка, ароматна основа. Млякото се изсипва в плитка чиния или купа.
В малък тиган се разтопява маслото на умерен огън. Добавят се натрошените люти чушки и червения пипер. Разбърква се кратко – само докато маслото се оцвети и подправките освободят ароматите си.
Горещото пикантно масло се излива върху млякото, като се създава ефектен контраст и характерен аромат.
Турското атом мезе се сервира с топла питка или хляб, лаваш или препечени филийки, пише gotvach.bg.
Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Механик
Напишете го "разядка", "гарнитура", ама чак "мезе" е някак си нонсенс.
Коментиран от #2
11:18 11.08.2025
2 Типичният българин
До коментар #1 от "Механик":
Йени ракъ с дузини бутилки съм ги виждал по масите, само че за разлика от булгаропитека, който става "знаеш ли кой съм я" и "пуцай, куме", турчетата пляскат с ръце на музиката и се усмихват :))Коментиран от #8
11:36 11.08.2025
3 Радка Косматка
12:05 11.08.2025
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Това, че премахвате
13:37 11.08.2025
6 А това, че премахвате
13:39 11.08.2025
7 А това, че премахвате
13:39 11.08.2025
8 Този коментар е премахнат от модератор.