Отидете към основна версия

3 395 2

Рецепта на деня: Гнезда от кадаиф и орехи

  • кадаиф-
  • орехи-
  • гнезда-
  • десерт-
  • ориенталска кухня-
  • какво да сготвя

Вкусен десерт от ориенталската кухня

Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

пресен кадаиф - 500 г; масло - 150 г (разтопено); орехи или шамфъстък - 200 г.

За сиропа:

захар - 500 г; вода - 400 мл; лимонов сок - 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Пресният кадаиф се накъсва леко с ръце, за да се разделят нишките. Залива се с разтопено масло и се разбърква внимателно, за да се омаслят всички нишки.

Взема се малка част от кадаифа и се оформя като гнездо, като в средата се оставя вдлъбнатина. Подреждат се в намазнена тава. Във всяко гнездо се слагат натрошени орехи или шамфъстък.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180°C около 25-30 минути, докато придобият златист цвят.

През това време се приготвя сиропът: захарта и водата се слагат да заврат за около 10 минути, добавя се лимоновия сок и се оставя да изстине.

Горещите гнезда от кадаиф и орехи се заливат със студения сироп и се оставят поне 2 часа да поемат сиропа, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини