Отидете към основна версия

20 819 36

Скобите пред гаража

  • скоби-
  • гаража-
  • пред-
  • милен ганев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Човек може да има много резерви към овластените на всички нива у нас, но едно не може да им се отрече – успяха да изградят свой разпознаваем стил. Най-непопулярните идеи се поднасят внезапно или се лансират тихомълком, предизвиквайки обикновено шокираща реакция на изненада, като тайно крит и напълно неочакван подарък за Коледа.

Ако минат – минат.

Е, данъците „уикенд“ и „градинка“ не минаха и останаха в графата „недомислици“. Полицаите също засега отърваха кожата от мераците на кабинета да ореже т.нар. им „финансови привилегии“, но след упорити протести на хората под пагон, след които у всички замесени остана горчив вкус в устата. Съботата бе ден на национален протест срещу увеличената цена на винетките от следващата година. В края на септември министър Лиляна Павлова заяви, че темата ще се обсъжда през декември, но събитията неумолимо ускориха своя ход. Пари няма – действаме!

Докато водачите на МПС в цялата страна планираха протеста си, колегите им от София получиха неочакван удар. В четвъртък вечер си легнаха праведни, а в петък сутринта вече бяха грешници. На 26 ноември тихо и кротко бе променена наредбата, по която екипите на Центъра за градска мобилност поставят скоби на автомобилите в столицата.

Според решената в тайнство, достойно за масонска ложа, промяна, кола, паркирана пред гараж в София, вече е в нарушение и ще се закопчава със скоба, дори да е на собственика на гаража. Изменението тихо, но категорично влязло в сила веднага. Разбира се, при подобна припряност, никой не разбра за това, преди да види новите метални апрески на колата си. Трудно е да се каже, колко столичани са се оказали от тъмната страна на наредбата в петък сутринта. Ясно е обаче, че всеки от закопчаните е останал без ума и дума, когато е разбрал за промяната.

Оповестяването – нулево. Постфактумът – правило. Изненадата – естествено състояние. Паякът не говори, драги шофьори. Той мълчаливо укрепва мрежата си с нови и нови нишки. Влезте в сайта на Центъра за градска мобилност. Опитайте да намерите нещо по въпроса. В рубриката „новини“ от първия ден на санкцията, 27 ноември, може да научите, че на 1 декември ще бъдат включени светлините на Коледната елха на общината пред хотел „Рила“. Чудесно място за спонтанен протест. Но не им казвайте ден и час, както те не сметнаха за нужно да ви предупредят.

А из страната мнозина плачат, че не могат да си купят кола, защото катаджиите свършиха регистрационните табели.

Всеки с драмата си…

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини