Last news in Fakti

1 Декември, 2015 10:28 20 288 36

Скобите пред гаража

  • скоби-
  • гаража-
  • пред-
  • милен ганев
Скобите пред гаража - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Човек може да има много резерви към овластените на всички нива у нас, но едно не може да им се отрече – успяха да изградят свой разпознаваем стил. Най-непопулярните идеи се поднасят внезапно или се лансират тихомълком, предизвиквайки обикновено шокираща реакция на изненада, като тайно крит и напълно неочакван подарък за Коледа.

Ако минат – минат.

Е, данъците „уикенд“ и „градинка“ не минаха и останаха в графата „недомислици“. Полицаите също засега отърваха кожата от мераците на кабинета да ореже т.нар. им „финансови привилегии“, но след упорити протести на хората под пагон, след които у всички замесени остана горчив вкус в устата. Съботата бе ден на национален протест срещу увеличената цена на винетките от следващата година. В края на септември министър Лиляна Павлова заяви, че темата ще се обсъжда през декември, но събитията неумолимо ускориха своя ход. Пари няма – действаме!

Докато водачите на МПС в цялата страна планираха протеста си, колегите им от София получиха неочакван удар. В четвъртък вечер си легнаха праведни, а в петък сутринта вече бяха грешници. На 26 ноември тихо и кротко бе променена наредбата, по която екипите на Центъра за градска мобилност поставят скоби на автомобилите в столицата.

Според решената в тайнство, достойно за масонска ложа, промяна, кола, паркирана пред гараж в София, вече е в нарушение и ще се закопчава със скоба, дори да е на собственика на гаража. Изменението тихо, но категорично влязло в сила веднага. Разбира се, при подобна припряност, никой не разбра за това, преди да види новите метални апрески на колата си. Трудно е да се каже, колко столичани са се оказали от тъмната страна на наредбата в петък сутринта. Ясно е обаче, че всеки от закопчаните е останал без ума и дума, когато е разбрал за промяната.

Оповестяването – нулево. Постфактумът – правило. Изненадата – естествено състояние. Паякът не говори, драги шофьори. Той мълчаливо укрепва мрежата си с нови и нови нишки. Влезте в сайта на Центъра за градска мобилност. Опитайте да намерите нещо по въпроса. В рубриката „новини“ от първия ден на санкцията, 27 ноември, може да научите, че на 1 декември ще бъдат включени светлините на Коледната елха на общината пред хотел „Рила“. Чудесно място за спонтанен протест. Но не им казвайте ден и час, както те не сметнаха за нужно да ви предупредят.

А из страната мнозина плачат, че не могат да си купят кола, защото катаджиите свършиха регистрационните табели.

Всеки с драмата си…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ранко

    2 0 Отговор
    Така правеха навремето по социализма...Вземаха си сами решенията в тяхна полза,и ущърб на населението.Сега отново е така.Каквото си искат това правят от Боковата групировка..Социализма се завръща под нова форма..Народа и да си вдига стачки излизат виновни.....Единственото решение е свалянето на правителството.Но проблема е че Боко е раздал тлъсти пайове на хората си които го подкрепят,и ще е трудно.
  • 2 Някой

    3 0 Отговор
    Цялата работа със скобите е незаконна,но всеки си трае и си плаща.
    Докато сме с поведение на овце ще теглим.

    Коментиран от #8

  • 3 Classicalfamaniac

    3 0 Отговор
    Смелчаги! Щото в гаража българина НЕМА УДЪЛЖИТЕЛ И ФЛЕКС. Ще ми закопчаят колата паркирана пред собствения ми гараж, ма друг път.
  • 4 Иван Райнов

    1 0 Отговор
    ми той социализма и комунизма не са си отивали, те управляват и до ден днешен пак вървете с ентусиазъм да гласувате
  • 5 Morgoth

    4 0 Отговор
    От една страна е правилно, защото е крайно неприятно да ти "затворят" колата в гаража, защото някой решил, че там му е удобно да спре за неопределено време.
    От друга страна на собственика на гаража може да му се наложи да чака първо нахалника да си дойде до колата и после да чака още докато дойдат да го откопчаят.
  • 6 Димитър

    3 0 Отговор
    И из европа е забранено паркиране пред гаражи. Тук където живея е позволено спиране, но само ако си в колата, примерно да изчакаш някой. Пред всеки гараж има маркировка за забранено паркиране. Проблема при вас, е че не е съобщено седмица преди да взеле в сила забраната, тук пред всяко забранено място се поставя малка табелка и пише от коя дата става забранено паркирането. И през тази една седмица ще се постави задължителната пътна маркировка забраняваща паркирането, обикновенно е от оцветен асфалт и не се трие 4-5 години и няма нужда от пребоядисване. Но в бг още ползват блажна боя, която след 2 месеца трябва пак, включително и за осеви линии...
  • 7 аууу

    3 0 Отговор
    не думай останал смаян че е нарушил закона че другите са балами и плащат от другата страна на улицата така ли
    разбирам напълно автора на статията явно му се е наложило да плати глоба че е нарушил закона
    за разлика от други и на христо бисеров ще сложат скоба ако спре пред гараж - в зона за платено паркиране!!!
  • 8 за разлика

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    от паркирането пред гараж
    е законно - ДА
  • 9 ОХ

    2 0 Отговор
    друже - нищо не е променяно
    променило се отношението на непримиримост към нарушителите.....
    ама то в главата на автора сигурно има и ПРАВО на паркиране...
  • 10 Павле

    3 1 Отговор
    БРАВОООО!!! Най-накрая се сетиха да глобяват за паркиране пред гараж!!! Ама никой не бил казал ... Ми да сте си прочели "Закона за движение по пътищата" Аз ли да ви го чета? ЗДВП чл. 98, ал.2, т.1 и т.2.
  • 11 Люлин

    3 0 Отговор
    Моят гараж е в Люлин т.е. не в синя или зелена зона. Мястото пред гаража също е собственост на кооперацията. Пак ли ще ми сложат скоба?

    Коментиран от #23

  • 12 Дядо поп

    3 0 Отговор
    Де де,какво толкова е станало-така казват някой,който
    ти паркират пред гаража и те принуждават да висиш с
    часове без да знаеш още колко ще чакаш.По-добре скоби
    отколкото рязане на гуми спирачни маркуи и др. пакости.
    Сега като ми паркират пред гаража щрак скобите и чакам
    куките да дойдат да пишат акт,или снасят за забавянето ми
    по20 лв на час.
  • 13 евала

    3 2 Отговор
    Браво на общината, крайно време беше! Какво прави колата ПРЕД гаража? Или пречи на пешеходците (щото собственика на колата го мързи да си я вкара в гаража), или пречи на собственика на гаража (когато е пред чужд гараж, масов случай в София) - трети вариант няма. Затова - бой по главата, докато се научи тъпият българин да е европеец, ама много бой.
    Браво на общината!

    Коментиран от #19

  • 14 тошибиян

    4 0 Отговор
    бегайте от градовете и живейте в селата да ви и градовете станаха невъзможни за живот
  • 15 по темата

    2 0 Отговор
    Няма да е лесно да разберат от кой прозорец са били опраскани боко-фандъковите изнудвачи.
  • 16 ani

    1 1 Отговор
    няма такава държава и няма такава столица. цяло лято София беше разкопана , а сега още повече ... от седмица в ж.к. ,,гоце делчев се копае всеки ден на различни места ,няма вода,няма и парно.не разбирам как може да си изберете такъв кмет , който иска да ви унищожи.
  • 17 тошибиян

    3 1 Отговор
    лудостта на 1 народ?хахах не народ а мърша
  • 18 софиянец

    4 0 Отговор
    Супер - писна ми от всякакви тъпанари които ми спират пред гаража !!!!! Имало справедливост значи !!!!!
  • 19 Камен

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "евала":

    Глупавичко , щото имам гараж и пред него могат да спрат 3 атомобила в редица ... спира и жена ми и сина ми ...а тротоара си има своите 4 метра за пешеходци . Такива са прибързани и решенията на смехотворците-законотворци ,които подписват такива наредби.
    Трябва да има мин отстояние , което като не се спазва да се слагат скоби .Също така и на подаден сигнал от ДОКАЗАН собсвтеник на гараж да се слагат скоби веднага на неправилно паркиралите.Естествено ако колата паркирана пред гараж пречи на тротоара ДА СЕ СЛАГАТ СКОБИ независимо чия собственост е, щото то май в нот. акт пише гараж а не градинка .
    Все пак, дали и статията е абсолютно достоверна?
  • 20 rado

    2 0 Отговор
    Тази статия спокойно можеше да се напише с 2 изречения, а не да ми разтягат турски локуми
  • 21 гараж

    2 0 Отговор
    Ами ако бързам да изляза с колата от гаража, а пред него има заключен автомобил ? Защо направо не минават с паяка и да ги махат ???
  • 22 бай Иван

    4 1 Отговор
    Докато е Тиквата на власт --нищо хубаво не я очаква тая пропаднала държава.Спете ОВЧИЦИ---хем ви доят хем им подскачате по свирката...

    Коментиран от #25

  • 23 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Люлин":

    Ако паркинга пред / зад блока е частна собсвеност, а пък ти си собсвеник на един от гаражите, би трябвало да може да паркираш пред твоя си гараж, поне тук е така. Собственика на моето жилище има гараж и ми дава да паркирам пред него, някои от съседите пък имат по 2 автомобила, 1 седи вътре в гаража, 1 пред него.
  • 24 чавдар

    1 0 Отговор
    това не е лошо,
  • 25 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "бай Иван":

    Не докато боко тиквата управлява, ами въобще докато тикви са на власт - като няма приходи в общините, последните се чудят как да рекетират жителите си все повече и все повече за да имат какво да крадат. Това нещо в София и предизборното обещание на тотев в Пловдив за намяляване на данъците за колите, като същевреммно увеличи таксата за синята зона и въведе събирането и в Събота е пример за манталитета на тея, дето с измами и манипулации се настаниха на кметските места на последните избори!
  • 26 Оо Тигре Тагрев

    0 0 Отговор
    БРАВО! Радвам се на такива новини! Сега ще има от къде да минавам с детската количка, след, като на турбочалгарите им бутнат по джоба и ги накарат да си спомнят думата "култура"! На ви сега ! Вкарвам си телефоните в указателя на бързо набиране и ще ви стъжня животец!
  • 27 луд с кирка

    1 0 Отговор
    До прежде изходилата се №26: Моме, като гледам написаното, не мога да преценя за "културния" ти капацитет, но със сигурнност граматиката ти куца, да не говорим за пунктуацията. Ще ти кажа, че такива като теб с лопата да ги ринеш. За кратко се кефите и злорадствате, после като ти "вкарат" , както самата ти си написала не само телефоните отзад с поредната изненадка, ще се усетиш колко си замаена от собствената си посредственост, абе направо тъпота, по друг начин казано.
  • 28 луд с кирка

    0 0 Отговор
    До прежде изходилата се №26: Моме, като гледам написаното, не мога да преценя за "културния" ти капацитет, но със сигурнност граматиката ти куца, да не говорим за пунктуацията. Ще ти кажа, че такива като теб с лопата да ги ринеш. За кратко се кефите и злорадствате, после като ти "вкарат" , както самата ти си написала не само телефоните отзад с поредната изненадка, ще се усетиш колко си замаена от собствената си посредственост, абе направо тъпота, по друг начин казано.
  • 29 onq s konq

    0 0 Отговор
    От провинцията съм.От "плитката"-не от "дълбоката".И винаги съм се смайвал от наглостта на някои шофьор КАК МОЖЕ ДА ПАРКИРАТ ПРЕД ГАРАЖ?Само си помислете колко много се запазва колата в гараж от преждевременно стареене,КОЛКО СТРУВА един гараж в големите градове и как собственикът на МПС се е "бръкнал" да го купи като по тоя начин И СПОМАГА за това колата му да не е паркирана на улицата и да пречи на двупосочното движение в тесните улички и изведнъж...някой паркирал на спокойствие пред входа?!Това обаче е само върхът на айсберга "наглост".А истинската е малко по надолу и отвратителната й същност се изразява в това,че ИЗПОЛЗВАЙКИ ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА НА БЪЛГАРИНА КЪМ ВСЯКАКВИ ГЛОБИ И ТАКСИ вследствие изтънелия му джоб РУСОФИЛСКИ НАСТРОЕНИ ИНДИВИДИ ПРИЗОВАВАТ ЗА СВАЛЯНЕ НА КМЕТА НА СТОЛИЦАТА!А като ще е кмета,що пък да не разплетем чорапа докрай и да не гътнем и ПРАВИТЕЛСТВОТО?!И да сложим ЕДНО "НАШЕ,С ОТВОРЕНО СЪРЦЕ И ДУША КЪМ "МАТУШКА РУС"...Еееей кандидат-товарищи!Верно че изглежда лесно на пръв поглед да подпреш властта с протести за винетки,за сини зони,за гаражи,за минимално покачване на пенсии,за неполезни храни и т.н с надеждата че все отнякъде ще се пропука ,но забравяте че българина не е от вчера,сърбал ви е социалистическата попара 45г и последните избори го показаха категорично!
  • 30 Горан

    0 0 Отговор
    Абе не защитавам никого, ама като няма ред и дисциплина - рев, че няма ред. Като има дупки - рев, че пътищата зле.
    Като почнват да събират данъци и винетки, които и не са задъжителни -рев, ама защо ми искат пари?
    И са какво, рев, че глобили коли, спряли пред гаражи. Са ревът за какво точно е?
    Между другото ние в дълбоката провиниция не, че сме заринати с места, ама не спираме пред гаражи, на тротоара и детските площадки.
    Оти и ние сме живели в кавички у София и жена ми наистина не можеше понякога да излезе от кооперацията, заради спрял плътно до вратата автомобил с детската количка и викаше съседи да помогнат да пренесат през предния капак малкия.
    Та, гражданя, ревете си и правете сеир, ние обичаме да гледаме.
    Сега само не разбрах, столичани в повече, последно ред ли иската, хубави пътища или да не плащате нищо?
  • 31 ghost

    0 0 Отговор
    Не разбирам терзанията на автора. Е, може би донякъде с липсата на повече информация, относно новата наредба. Но погледнато от друга страна си е направо похвална инициативата да заскобват паркирали пред гараж коли. Не, че няма да е по-добре директно да ги качват на паяка и към наказателния паркинг, но и това си добра мярка за стряскане. Стряскане на породата тип "ами, аз само за малко спрях". Живея във Варна, където проблема с паркирането също е голям и ми е писнало от разни нагли типове (мъже, жени, вкл. и млади пубери, които копират "светлият" пример на мама и тате). Е, всички искат европейски облик на града , където живеят, но никой няма да ни го сервира наготово. Затова първото и основното е промяната горе, в главите ни. Така че, моля всички, дръжте се европейски. Не пречете на другите (с гаражите) и се дръжте цивилизовано. Помислите как ще се почувствате ако някой спре "само за малко" пред входната ви врата.
  • 32 стига крадохте

    0 0 Отговор
    Тази зона е само за пари не за подобряване облика на градския център.
    Какво направи фъндъчката? Раздаде стикери на тези които се водят че живеят в центъра и техните коли постоянно задръстват малките улички.За хора които отиват за малко в централната част е проблем въпреки че си плащат по лев или два на час да намерят място.Булевардите са задръстени цели ленти изчезват за да може Фъндъкова и сие да събират такси.Вместо да се инвестира в обществени паркинги и улиците да се освободят от автомобили тези изедници събират пари за зони.Сега ги дразнеше че някой ако спре пред гаража си нищо не могат да му направят и гласуваха тихомълком и това.Съдът на няколко инстанции обяви зоните за незаконни но те продължават да грабят.Направиха отделно от общината дружество за да не минават по закона за обществените поръчки.
    Следващият план на грабителите е да разширяват още зоните,ако може и в Люлин и Младост да направят и да крадат още повече.
    Жалка работа и всичко е с оправдание че се правело за града и хората.ГЕРБ прави нещо само когато има пари за крадене това е истината.
  • 33 манол

    0 0 Отговор
    Абе това със скобите е абсолютна глупост. Изгладнели са, пари искат да събират. ми що директо не пишат фиш за неправилно паркирал, ами ще го застопуряват със скоби, да не мое да си тръгне след 2 мин като се върне при колата, че да освободи мястото. Паякът колко автомобила ще вдигне, м? А колко ще са глобените, ако двама полицаи обходят един район и напишат бързо-бързо глобите.
  • 34 кроко

    0 0 Отговор
    Ейй, толкова прости хора под мен са се изказали, без въобще да си направят труда да прочетат статията - ако я бяхте прочели, щахте да разберете, че става въпрос за собствените коли на хората живеещи в тези квартали, паркирали пред собствените си гаражи -правилно ли е според вас да и закопчават колите пред тяхните гаражи? Балъци без мозък, дори не си правите труда да прочетет нещо, камо ли да помислите. Така и гласувате когато има избори и затова и такива, като вас ни управляват.
  • 35 отличник

    0 0 Отговор
    Наистина глупоста няма край. Тази градска мобилност е напълно излишна структура . Който я е измислил евала - шапка му свалям .
    Същата работа с успех могат да вършат и КАТ. Само дето се возят в колите и пият кафета. Лепиш му стикера с глоба и това е . Много сложно. После през 10 дни удвоявай глобата ако не е платил . После след месец му спри колата за 6месеца. Ама няма коййййййййййййй

    Коментиран от #36

  • 36 стига крадохте

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "отличник":

    Да ама тогава глобите отиват в бюджета,а така Фъндъкова и ГЕРБ крадат за тях.