Last news in Fakti

12 Декември, 2015 07:33 11 009 17

Трябва ли да се слагат скоби на коли пред гаражи?

  • скоби-
  • коли-
  • гаражи-
  • слагат-
  • кат-
  • тенчо тенев-
  • цгм

В този случай от ЦГМ ни поставят пред два варианта: Или да чакаме, или да почерпим нарушителя с едно сваляне на скоба

Трябва ли да се слагат скоби на коли пред гаражи? - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако автомобилът е спрян или паркиран неправилно шофьорът трябва да бъде санкциониран. Дали ще бъдат извикани служители на КАТ, които да вземат отношение по случая и да го санкционират, дали от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) ще изпратят паяк да го вдигне или ще му се сложи скоба, щом шофьорът е паркирал неправилно на уличното платно, той трябва да бъде санкциониран. Това заяви за Факти.бг директорът на столичния КАТ Тенчо Тенев.

Факти.бг припомня, че през последните дни в редакцията получихме оплаквания от граждани от центъра на София за това, че се поставят скоби на коли, паркирали пред гаражи. Без съмнение шофьорите на тези автомобили са паркирали неправилно. Въпросът тук обаче е друг. Трябва ли да се поставят скоби на тези коли и какво правят в случая собствениците на гаражи, които не могат да влязат или да излязат от собствеността си? Според собствениците е редно тези коли да бъдат вдигани с паяк, а не да им се поставя скоба.

Припомняме още, че разпореждането за това е от края на месец ноември. Според него в зелената и синя зона на София вече се слагат скоби на коли, които са паркирани пред гаражи. Първото, което смущава е, че за това нововъведение нямаше никаква информационна кампания. Това породи подозрение – за какво се събират тези пари от глоби? В суматохата, докато се научат, поне няколко хиляди души ще трябва да се бръкнат от джоба си и да заплатят свалянето на скобата.

Във връзка с това от ЦГМ отговориха лаконично, че зоните за почасово паркиране в София са въведени от 2012 г.

“При случаи на паркирали превозни средства обаче, в обхвата на гаражи и други места, забранени за паркиране, е необходимо да се сигнализира полицията за санкциониране на водача”, казват още от там. Да ама не. Както виждаме това не се прави.

„При подобен случай, ако се сигнализира на 112 или органите на КАТ, Пътна полиция и т.н., ние можем да изпратим екип на място, който да санкционира нарушителя. Ако има поставена скоба, служителите на Градска мобилност обикновено са наблизо. Поставянето на скоба обаче е вътрешно решение на Столична община, ние не можем да се месим в техните разпоредби“, заяви Тенчо Тенев, след като потърсихме мнението му по този казус.

Според Калоян Драганов, началник 3 сектор Административно обслужване към КАТ, при подобна ситуация би трябвало да се извика паяк, за да се освободи другият автомобил.

„Не мога да коментирам защо от Градска мобилност са отговорили така. В тази ситуация обаче задължително трябва да има преместване на автомобила, за да може да бъде отпушен входа на гаража“, заяви Драганов, но „санкционирането е едно, а преместването - друго“, заяви още той.

„Тук има и нарушение на Закона за движение по пътищата и съответно шофьорът на този автомобил трябва да бъде санкциониран и от КАТ. Отношение обаче можем да вземем само относно това. Нарушителят може да бъде издирен и санкциониран“, каза още той като отказа да коментира повече работата на служителите от ЦГМ, защото центъра не е структура към КАТ. „Не мога да коментирам работата им, техни действия и бездействия“, подчерта Драганов, но все пак отбеляза, че според него служителите от ЦГМ не са процедирали правилно.

С поставянето на самата скоба шофьорът се задържа на място до заплащане на глобата, която е 30 лв. Какво правим обаче, ако другият човек иска да излезе по спешност с автомобила си? Има два варианта. Или да да чакаме, или да „почерпим“ нарушителя с едно сваляне на скоба. Вие избирате.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ьс6х

    0 0 Отговор
    Задължително слагане на скоби! Ако трябва, нека направят на всеки ъгъл по един контейнер със скоби и ние сами ще им ги слагаме на тея гадове! Никаква прошка и извинения! Полицейските патрулки да се викат за свидетели и допълнително да проверяват документите и инвентара на нарушителя! Телефона за сигнали да се направи безплатен и денонощен! Нямаш ли умения или култура на водене и паркиране - значи си опасен за хората на улицата. Тормоз на тези "велики" за които тротоара е паркинг. Пощата на КАТ редовно да проверява сигналите които пращам със видео и снимки! Глобата да расте, като рецидив за всяко нарушение - накрая щом е много ербап и тарикат, да се мята да чука камъни 8 дена по 8 часа в някоя кариера. Безхаберници, чокотворни, нагли и с голямо самочувствие си имаме достатъчно в Парламента, време е да елиминират конкуренцията си от улицата! КАЗАХ!
  • 2 ХАН на кон

    1 0 Отговор
    Колега, пий си хапчетата.
    Въпросът тук не е дали да бъдат санкционирани, а кой да ги санкционира и къде да отиват парите - в КАТ или ЦГМ.
    В случая ЦГМ неправомерно слагат скоби и събират още бързи пари

    Коментиран от #4

  • 3 истината

    1 0 Отговор
    Премахване на незаконната "синя зона" и изграждане на паркинг мрежа в централната част.
    В момента не се решава умишлено проблема с паркирането заради интересите на ГЕРБ.
    Раздават си стикери на свои хора за безплатно паркиране,другите стикери са за т.нар живеещи.Какво като са живеещи щом искат кола да си плащат с талони по лев или два на час да видим дали ще задръстват с месеци улиците.На улиците виждам редовно коли с омекнали гуми висящи с дни и месеци там защото някой си залепил стикер и готово.Булеварди като Дондуков например са загубили поне една лента за да може Фъндъкова да прибира пари.А после имало задръстване.
    Или забраняваш паркирането за всички и изчистваш улиците или няма да станат никога нещата.
    Естествено даваш алтернатива на хората да паркират на специално обособени паркинг зони.

    https://www.youtube.com/watch?v=q3Kju88On7E
  • 4 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ХАН на кон":

    Как къде нали за това Фъндъков и компания специално направиха ЦГМ фирма отделна от общината.Така всичко влиза вътре и няма нужда да правят обществени поръчки за каквото и да е.
    Лапането е във всички посоки първо комисионните за закупени нови паяци от плащащи си фирми,после лапане от скоби,стикери и талони.
    Такава кражба е в този ЦГМ че няма на къде.Сега апетитите на ГЕРБ са разрастване към по крайни квартали.Ако могат цяла България ще направят зона и да си плащаме за всичко....градинки,служебни телефони,ракия,сланина и може би чист въздух който БОКО ни позволява да дишаме.

    Коментиран от #5

  • 5 ПРАВ СИ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    За всичко си прав, само за въздуха не. Ще плащаме, но не за чист въздух а за отровата която дишаме от години. Може би повече от 2/3 от "Менделеевата таблица" е във въздуха.
  • 6 тони

    0 0 Отговор
    Да извикаш паяк да премести кола, паркирала пред гаража ти, трябва да платиш такса. Нещо от сорта на 30-40лв.
  • 7 eйййй

    0 0 Отговор
    друго си е да си нарушаваме закона и да спираме безплатно
    Я СТИГА РЕВАЛИ БЕ
    КАТО НЕ ИСКАШ САНКЦИЯ НЕ СПИРАЙ ПРЕД ГАРАЖ АРЕЕЕЕ ТАРИКАТИ
    Я ОТИДЕТЕ И СПРЕТЕ ПРЕД ГАРАЖ В ЕВРОПА А НЕ СМЕЕТЕ СВИВА ВИ СЕ СЪРЧИЦЕТО ЩОТО С ПО МАЛКО ОТ 500 ЕВРО НЯМА ДА СИ ТРЪГНЕШ
    ЗАКОН - НЕ МОЖЕ ПРЕД ГАРАЖ
    В ЗОНА ЗА ПЛАТНО ПАРКИРАНЕ - НЕ МОЖЕ БЕЗПЛАТНО
    В КРЪСТОВИЩЕ ПРЕД ЗНАКА ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА КЮШЕТО НА ТРОТОАРА....... СТИГА ТОЛКОВА - НЯМА АВАНТА ЗА НИКОЙ

    ОСНОВНО ПРАВИЛО - НЕ НАРУШАВАЙ И НЯМА ДА ТЕ ГЛОБЯТ

    АКО МИНЕШ С 200 ПРЕД ГАРАЖА СИ СИГУРНО НЯМА ПРОБЛЕМ А ....

    Коментиран от #13

  • 8 пич

    0 0 Отговор
    сложиха ми аз си я свалих и у нас я резнах с флексо.
  • 9 Uraa

    0 0 Отговор
    ВАДЕТЕ ФЛЕКСОВЕТЕ МОМЧЕТА ЦГМ Е... ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАКВО...
  • 10 sergo

    0 0 Отговор
    Всичко много хубаво,нарушил си закона-плащаш глоба-елементарно и правилно,но ниякой пита ли се къде отиват всички пари от тези скоби,паяци,глоби и т.н .......не в общината и не за заплати на полицаите...там отват само 10%можеби ,защото това са общински фирми с дялово участие на общината,а останалите отиват в така наречените черни каси на някой партий....
  • 11 аз

    0 0 Отговор
    Ако някой ми спре пред гаража се вика един приятел с F150,закача се и се изтегля настрани и му се режат гумите.Кви са тея скоби и простотии.А за скобите има флекс,5 кг чук и т.н.
    разберете,че докато сме толерантни и си траем като овчици ще ни Е...АТ бсе по-често и повече ще боли
  • 12 234

    0 0 Отговор
    Трябва,трябва иначе от къде пари за командировки,банкети и премий на общинарите!
  • 13 Бай Цвятко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "eйййй":

    Колега тези неща си ги има в Закона за движение по пътищата.
    Просто герберастите си правят каквото си искат и слагат скоби без да имат право.Като е спрял грешно някой да го глобят и парите да отидат в бюджета а не в касичката на Фъндъковата.
  • 14 Иво Апостолов

    0 0 Отговор
    На 12,12,2015г. ме глобиха по същия начин със служебната кола пред входа за служебния паркинг докато отида за ключа за вратата и айде награда скоба. Интересно ми е ако бях одрязал скобата с флекс какво ме чака след това?
    Мога ли да се оплача или да ги съдя за това и има ли смисъл?
    Ако някой е запознат да пише. Благодаря предварително.

    Коментиран от #16

  • 15 onq s konq

    0 0 Отговор
    Що се вързваш на акъла на простаците за рязане с флекс на скобата?!Това "помощно средство" се поставя от специален оторизиран от общината екип,като се отбелязва в съответната документация ЧАСА, НОМЕРА НА АВТОМОБИЛА И ПРИЧИНАТА/ВИДЪТ НАРУШЕНИЕ/.След като в определения срок отбелязан на бележката оставена ти на чистачката на стъклото или залепена на видно място на МПС-то на съответния телефон,следва вдигане на колата с паяк.А ако колата я няма щото си отрязал скобата,пуска се искане до МВР за издирване на автомобила,като следват и глоби/не знам точно размера/.Между другото цената на скобата е мисля между 50 и 100лв.Лично за себеси съм убеден че само такава мярка ще има донякъде ефект за разтоварване на тотално задръстените с коли улици чрез вкарването им в гаражите,а че покрай сухото гори и мокрото-факт неоспорим!
  • 16 загрижен

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иво Апостолов":

    Колега ако си махнеш скобата и си заминеш нищо не могат да ти направят.
    Мой познат имаше подобен случай и знам от първа ръка.
    Спира в центъра вечерта и на сутринта в осем и пет минути тръгва защото зоната почва в осем.Но ИЗНЕНАДА намира скоба и бележка че колата му в осем и седем била заскобена.Той звъни за да му я свалят но онези ги няма защото ядат сутрин банички.Те са на план трябва да сложат брой скоби за деня и имат премия.С две думи плащат им за да пият кръвта на хората.Понеже бърза за среща по някакъв начин намира решение без да повреди скобата,която остава на тротоара до мястото.Минава един месец и докато е в чужбина служебно му звъни разтревожен управителят на фирмата за която работи и го пита да не се е случило нещо с него и колата.
    Оказва се че разследващо полицайче за да измъкне информация е излъгало че има инцидент с колата същия ден.После се извинява че всъщност било преди 30 дни и не било инцидент.Както и да е.
    Моят познат се връща и отива при полицайчето,което започва да го заплашва че щяло да стане лошо.Разследването се водело за открадната скоба.Ония мръсници от ЦГМ които дори не са общински служители излъгали че скобата е открадната за да има разследване.В оплакването писали че скобата струвала 180 лева ама по фактура преди 7 години.Нали се сещате че след 7 години е тотално амортизирана и не струва нищо.
    Тук изниква и още един интересен факт.Когато ти откраднат телефон за 500 лева например полицайчетата от 10 кладенеца вода носят да кажат че струвал примерно 200 лева и се водело маловажна дребна кражба и не се разследва.Но тук се НАПЪВАТ ЗДРАВО защото има икономически интереси.
    Както и да е,по младото полицайче играе роля на доброто ченге а до него дърт колега който много бил видял и усещал хората по гласа играел лошото.
    Първо искали сам да си признае и така нямало да има никакъв проблем.Това естествено НЕ Е ВЯРНО.Ченгелите си пишат че са разкрили престъпление,правят досие на призналия си а той плаща глоба и трябва да възстанови разходи по несъществуваща кражба.
    Човекът бил обаче твърд и казал че не знае нищо.При това положени ченгелите побеснели и се опитали да го заплашват с прокурори,после се опитали да му се правят на приятели как го разбирали,но и горките хора от ЦГМ си вършели работата и деца хранели и трябвало да платят скобата от заплатите си.
    Естествено това са пълни глупости и след един час опити видели ченгелите че няма смисъл и се отказали.
    Така приключило всичко.
    В резюме,ако ви се случи да ви "падне сама скобата" просто гледайте да няма снимки ,камери,свидетели и всички такива мръсотии ползвани от нашата правосъдна система която не гони крадци и убийци а редови граждани които са най лесни за рекет.
    В краен случай има добри адвокати.Скоро успяха да отърват един човек който минал през бариерата на наказателния паркинг с колата си без да им плати.А знам за случа в който вдигнали колата на адвокат а той ги осъдил и накрая му се молели да си прибере колата без пари,но той си искал паричното обезщетение и го получил.Още нещо,ако присъствате на място нямат право да ви вдигат колата това може да стане само със съдийско разрешение.Ако сте вътре пак нямат право нито на скоба нито на паяк.При поставянето на скобата вие не сте подписали протокол за получаването и и съответно съхраняването и.Така че ако някой лош човек я е свалил вие не носите отговорност.
    Борете се за правата си,тази зона не е за доброто на хората а за събиране на пари.Ако беше за добро просто щяха да направят паркинги и да не задръстват улиците.Но така им е по лесно.От 10 години има зона и нито лев не са инвестирали от нея за паркинги или поне да оправят тротоарите които са в ужасни състояние.
  • 17 Пасарджишкиа

    0 0 Отговор
    Колеги, мин. год преѕ м. Декември, така като ги ѕаслагаха пред гаражи, един поѕнат му иа сложиха в Софиа. Беше халтаво ѕакрепена, и тои успиа да си смени барѕо гумата с реѕервната, като си расви болтовете на джантата с един клуч. Много се иѕненадал обаче по-касно, като се помачил да махне скобата от джантата си. Окасало се, че подвижниа краи на скобата ваобште не бил е ѕаклучен или нешто силно навит болта му, а само на рака е ѕавит и то слабо. Прикрепваштиа елемент е малко болтче с крагла глава и шестограм ватре, което обаче тои успиал да отвори лесно. Така че поне в Софиа вероиатно на повечето скоби рачно се навиват болтовете им, и лесно може да се махнат, бес даже колата на крик да се вдига. Имајте го предвид, ако ви саскобиат, може да се пробвате да иа махнете. Моиа поснат така или иначе си всел скобата да си иа има като сувенир, хаха, не им иа оставил. Колкото са глобите, трудно ште всемат пари от които и да е, при констатациа на такав уж вандалисм. На бележките дето лепиат по стаклата пише, че водача носи отговорност по еди кој си член на НК, но при гражданско'правни отношениа, а не накасателни. Така че полициата и миндилите доснатели ништо не могат на направиат.
    А па миндилите и те от Столична обштина може да се пробват дела от частно-правен характер да си водиа кам собственика на МПС'то, което е 99% иасно, че ште го исгубиат, особено при липса на свидетели и самоприснаниа. Как да е, успех при свалиането на които не много страхлив. Не се плашете, просто правете таиминга си на свалиането след като са минали колите на ЦГМ, или там пешаците контролиори.