22 Февруари, 2016 12:31 2 507 4

Няма идеално решение за скобите пред гаражи

  • скоби-
  • идеално-
  • решение-
  • гаражи-
  • прошко прошко

Администрацията няма от къде да знае дали паркиралият пред гараж е собственик на гаража или нарушител. Броят на паяците трябва да бъде увеличен, заяви Прошко Прошков

Няма идеално решение за скобите пред гаражи - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Паркирали пред гараж автомобили в синя и зелена зона трябва да се репатрират. Според мен в тези ситуации наистина трябва да се процедира с паяк. И не само там. По същия начин обаче, може да се окаже, че е бил репатриран автомобилът на собственика на гаража. Няма от къде да се разбере, съответният автомобил дали е на собственика или не. Това заяви за Факти.бг Прошко Прошков, зам. председател на Столичен общински съвет (СОС).

„Поинтересувах се дали изобщо има законово основание да се поставя скоба. При тези случаи първо има нарушение на Закона за движение по пътищата, според който на платното за движение, на тротоара и пред входове на жилищни сгради и гаражи е забранено паркирането, когато това затруднява достъпа до тях. Второ, има решение на Върховен административен съд (ВАС), което определя цялата зона като платена и паркирането в нея е платено. Следователно, на автомобил, който не е заплатил съответната такса се поставя скоба, за което има формално, правно основание“, обясни Прошков.

Казва се, че в тези случаи автомобилите не трябва да бъдат заскобявани, а трябва да бъдат вдигани веднага с паяк, но ако това се окаже колата на собственика на гаража какво правим? Има много случаи, при които собственикът на гаража паркира автомобила си по този начин. Ако колата му бъде вдигната, той остава недоволен, идва и казва: „Не ви ли е срам, това е моят гараж?!“. От друга страна няма как да се разбере чий точно е автомобилът, паркиран пред гараж. Администрацията няма от къде да знае дали той е на собственик или на нарушител. Единственият начин за превенция относно подобни случаи е собствениците на гаражи да паркират в тях, а нарушителите да се вдигат с паяци“, заяви още Прошко Прошков.

По думите му е хубаво да се дискутира за промени на някаква лабораторна рамка и наредба и то не само за тези казуси.

„Аз мога да ви дам още много примери. В тези ситуации обаче не може да се прецени дали това е собственика на гаража или не. Затова, собствениците на гаражи трябва да паркират автомобилите си в гаражите. Според решението на ВАС, цялата зона, е платена. Не става дума за това, собствениците да плащат за зоната, а просто да паркират в гаражите си. В момента се слагат скоби на автомобилите, за да не се мотаят паяци по центъра, а колите, за които не е заплатена съответната такса се вдигат вечер“, обясни Прошков.

По думите му, казусът е такъв, че в случая няма идеално решение. „Има страшно много нарушители – задръстват се паркинги, гаражи, улици. Тези автомобили трябва да бъдат вдигани, за да се дисциплинират шофьорите. Това обаче става с повече ресурс и паяци, които да се занимават с това и през деня. По отношение на паяците продължавам да настоявам, че капацитетът им трябва да бъде увеличен. Що се отнася до зоните с платено паркиране обаче, нещата трябва да останат така. Автомобилите трябва да бъдат заскобявани и вечер, тези, които не са си освободили скобата, трябва да бъдат репатрирани“, заяви Прошков и отново подчерта, че броят на паяците трябва да бъде увеличен.

„Това съм го казвал неведнъж на Общински съвет. Трябва да засилим броя на паяците, които отговарят и за другите райони. Дори подобни ситуации да се случат и в кв. „Обеля“ например, ако някой е запушил вход на гараж, паркинг и т.н., трябва да има спешни екипи, които да отстранят проблема. Дежурните екипи с паяци са много малко. Когато ги извикаш, идват бавно и трудно. Техният брой трябва да се завиши и те да действат и през деня. Има десетки такива примери в центъра на София и в кв. „Лозенец“. Неадекватно паркирани автомобили блокират движението по цели улици. Паркира се насред кръстовища.

На мен, да не мога да изляза от паркинга на блока, в който живея, ми се е случвало поне три пъти. Викал съм паяци, но те или идват много бавно, или изобщо не идват. Това е проблем. Затова настоявам, че трябва да има повече паяци, които да реагират на подобни ситуации“, каза още Прошко Прошков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 alf

    4 0 Отговор
    вдигането на кола с паяк е незаконно има много спеяелени дела от потърпевши и държавата плаща ли плаща. Пише го в конституцията : частаната собстеност е неприкосновена.
  • 2 мисля си

    4 0 Отговор
    Глупости, г-н Прошков, тотални глу-пос-ти! Прибирам се за час-час и половина на обяд, и трябва да вкарвам колата вътре в гаража? Абсурд! По-добре би било на гаражната врата да се изпише номера на автомобила на собственика, и тогава, ако има разминаване, да се вдига паркирания автомобил!
  • 3 mediator37

    4 1 Отговор
    Тъпо е да вдигат колата на човека, когато гаражът е негов.
  • 4 жоро бекъма

    2 0 Отговор
    Първо се справете с явните нарушители а не със собствениците на гаражи !!! Това дете в 1 клас ли го казва че няма как да се разберяло дали си собственик на гаража ?Полицията не може ли да извърши справка ???Не ли собственика този който вика паяка за който вие самия казвате че не идва и искате да си вкарам колата вътре?За какво плащам 2 данъка за кола и гараж ?А това и най простия ще ти го каже без да е завършил Висше образование че може да се издаде картонче като на инвалидите или на електроавтомобилите и да се знае че ти си собственик на гаража ?Ако си държа колата в частен имот не се плаща данък или гражданска отговорност!!! Но достъпа до имота ми трябва да е гарантиран и в закона е записано че КОГАТО ЗАТРУДНЯВА ДОСТЪПА!!!Аз ПЪК Искам всички общи нари и умници във властта да си плащат зоната а не да си правят винетки който са служебни и безплатни за тях масово пред ул московска на автомобили на служителите дори и частни !!!