Отидете към основна версия

8 845 16

Хибридна България

  • спасението-
  • българия-
  • хибридната война

Всеки втори - "рубладжия". Останалите - "соросоиди"...

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Митьо Очите май прескочи трапа, но Слънчев бряг влезе с гръм и трясък във фейсбук - фолклора, редом до утвърдени дестинации с печална слава като Перник и Враца. Едва прибрал се от изкачването на Великата китайска стена, Цветан Цветанов задъхано заяви, че за ситуацията в Слънчев бряг е отговорен бившият министър Цветлин Йовчев. Защото прогонил от Областното МВР митьовия душманин Милен Димитров. Желязков толкова се страхувал от него, че даже заживял в безпокойство в  Гърция. А през останалото време просто бил в затвора. Обаче „експериментът Йовчев“ развалил всичко.

Тези дни Бойко също се сети за „експеримента Орешарски“. Подсетиха го, де. На въпрос, влизаме ли в дългова криза, както си мисли бившият премиер, Борисов отговори простичко: „Кой беше тоя?!“ И точка по темата. Премиерът веднъж се пита и каквото каже – това е. Колкото-толкова. Празнични дни са. 57 години Бойко Борисов и 3 години от /фал/старта на „модела КОЙ“. Според Корнелия Нинова ще изгубим 1 милиард лева като санкции по програмата за развитие на селските райони. Министър Танева отрече категорично, класифицирайки казаното като предизборен трик. Както ви хареса.

Всички предизборни трикове, напъни и стратегии могат да рухнат за миг, ако в последния ден за регистрация Борисов реши да става президент. Цветанов пръв поздрави премиера за рождения ден с мил подарък от далечен Китай – статуетка на местния авторитет Конфуций. Обидената от Атанас Атанасов министър Бъчварова пък поднесе на Борисов възможността да заведе дело срещу генерала. И с това ли трябва да се занимава „спасителят възвишен“, както се казва в една от поемите във виртуалното пространство, посветени на личния празник на премиера. Точно когато се занимава с вкарването на втечнен газ през Петрич, примерно. Бойко не е показал обида и ако Бъчварова се чувства засегната от „жилото“ на ДСБ, защо тя не се заеме с тежката задача, да съди народен представител. Как го виждате Бойко да съди Атанасов…

Най-неочаквано и просветният министър Миглена Кунева се присети за „експеримента“ отпреди три години покрай двойките на матурите. „Слабите резултати не бяха изненадващи, постигнаха ги четвъртокласниците на Орешарски“, рапортува Кунева. Разбира се, че не е виновна тя. Нито предшественикът й, на когото се наложи да стане съветник на Борисов поради проблемната си комуникация с медиите. Няма смисъл да се търсят и сочат персонални виновници за слабите резултати от матурите или каквито и да е изпити. Това е процес, който не опира до действията на един или двама. Тенденцията е ужасяваща и за голямо съжаление не опира само до елементарната грамотност. Де да беше проблемът в пълния член.

Най-неочаквано един зам.- министър на транспорта стана клиент на прокуратурата. За стари прегрешения от времето на Тройната коалиция, когато бил директор в железниците. Вместо да обяви обществена поръчка за ремонт на гарата в Русе, решил да се договори пряко с изпълнителите, но се оказало, че процедурата била „мотивирана от несъществуваща спешност“. Уникален израз. По прокурорски тежък. Достоен да застане редом с пасивната дерегистрация, обоснованите предположения и витаещите съмнения. Един вид – не била толкова на зор гарата, за да се избегне обществената поръчка, пък фирмата даже получила близо милион авансово.

Тройната коалиция минаваше за лявоцентристка. А колкото и центристки партии днес да се самообявят за такива и намърдат в парламента, нацията ще си остане разделена. Речта на Плевнелиев в Брюксел продължи да отеква във вътрешнопартийния живот и социалните мрежи, като реакциите се оказа по-интересни от самата реч. Щатите и Русия си гонят външнополитическите интереси, както те ги разбират и по начини, каквито те смятат за уместни. И явно го правят добре, щом успяват постоянно  да се вбесяват взаимно. А народът между Връв и Резово се разрои на „соросоиди“, „рубладжии“ и професионални платени „тролове“ на повикване. Който дръзне да изрази някаква позиция по международното положение е дамгосван с някое от тези определения – медии, отделни журналисти или обикновени потребители на социалната мрежа. Ако това ще осигури прехраната на народа, защо всички не се хвърлим в хибридната война. Без оглед на възраст, пол и занятие. Ще воюваме и на двете страни – имаме опит от Втората световна. Ще точим клавиатури едновременно срещу  Путин и Меркел. Русия и Америка ще ни издържат – какво му плащаш за пет-шест милиона българи. И ще си плащаме сметките – буквално и преносно. Това е решението: всеки втори - "рубладжия". Останалите - "соросоиди".

Живеем в атмосфера на еснафщина и кухненски провинциализъм. Бившата приятелка на Григор Димитров получи 2-годишно наказание за употреба на забранен медикамент. След което Шарапова стана обект на отвратително злорадство от наш тип. Ако беше останала с Григор, тези, които тогава я наричаха „нашето момиче“, „хубавата Маша“ и „снахата“, щяха да гракнат срещу „отвратителната несправедливост“. Но тя вече не е с нашето момче, затова сега е „надутата рускиня, за която никой не жали…“. Няма значение, че с Мария беше осми в света, а с Никол е тридесет и осми – негова си работа.

Националното радио пък се раздели с две от легендите си – информацията за нивото на река Дунав и Лили Маринкова. Новият шеф на радиото Александър Велев се освободи от журналистката с лекотата, с която махнаха данните за дълбочината на реката. Имал право сам да си подбере екипа. Разбира се.

Чудя се, дали ако се повтори Големия взрив и всичко започне отначало, ще бъдем по-различни…

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини