Отидете към основна версия

1 547 1

Химическите оръжия на Сирия с неясна съдба

  • сирия-
  • химически оръжия-
  • башар асад
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато съпротивата в Сирия стяга примката около лидера Башар Асад, западните сили се чудят дали диктаторът няма да изгуби контрол над опасните химически оръжия, което би позволило на бунтовниците да се сдобият със смъртоносен отровен газ. Сирия е една от осемте държави в света, заедно с Египет и Израел, които не са подписали Конвенцията за химическите оръжия от 1997 година. Това означава, че международните звена, отговарящи за този опасен въпрос, нямат право да се намесват там, пише Ройтерс.

Западните сили вярват, че Дамаск притежава най-големия световен запас на химически оръжия в света. Подозрението си вихри особено силно, тъй като режимът не е обявил официално с какъв арсенал разполага.

Вероятно Сирия има иприт (горчичен газ) - бойно отровно вещество с кожно-обривно действие, както и смъртоносния VX нервнопаралитичен газ. (До 1968 г. САЩ имаше 4400 тона VX - достатъчно да убие всичко живо на Земята, а Садам Хюсеин го използваше срещу противниците си). Асад държи VX като оръжие за възпиране на бойните ядрени възможности на Израел.

Сирийската армия обучава войниците да боравят с отворен газ, твърдят източници от американското и еврейското разузнаване. Неслучайно Израел засили производството на противогази.

Размирната ситуация в Сирия може да отслаби контрола над химическите оръжия, от което може да възползват опасни групировки, близки до екстремисти и радикални мюсюлмани. Не е изключено в отчаянието си да задържи властта, Асад да прибегне и до химическите оръжия, а не само до танковете. Възможно е сирийският диктатор да ги даде на малкото си останали съюзници – например „Хизбула“.

Според американския генерал Мартин Депси именно химическите и биологическите оръжия са най-голямата опасност в Сирия. Анализатори считат, че най-лошият сценарий би бил, ако средствата за масово унищожение попаднат в ръцете на „Ал Кайда“.

По време не режима на Муамар Кафади Либия също се сдоби с такива оръжия за масово поразяване, които сега се унищожават. 

Башар Асад е непреклонен да преговаря с опозицията, която назовава като „терористи“, опитвайки от повече от година да се задържи със сила на трона своята управляваща династия. Той прие мирния план на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан,  който предложи  политически диалог, оттегляне на армията и танковете от градовете, незабавен и пълен достъп на хуманитарните работници, освобождаване на политическите затворници, свободно придвижване и пускане на чужди медии в страната.

Дамаск я прие, но още тогава мнозина определиха това като хвърляне на прах в очите и печелене на време. Примирието продължи едва ден, а ООН прати мисия от наблюдатели в кървавата страна, за да видят как се прилага мира.

Съпротивата срещу Асад, продълшаваща над година, струва 9000 убити, тълпа от бежанци, разрушения и международна изолация.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Нови жертви в Сирия

    Над 30 души са убити в Сирия вчера по време на артилерийски обстрел над град Хама, който се намира в централната част на страната, съобщиха опозици ...
    28.05.2012
    1 357
    0
  • Светът възмутен от масовите убийства в Сирия (обновена)

    Масовият гроб, разкрит в сирийския град Хула, предизвика вълна от възмущение по света. 92 трупа бяха намерени в размирния град, сред които и телата ...
    27.05.2012
    2 824
    2
  • Опозицията в Сирия остана без лидер

    Сирийската опозиция осиротя, след като лидерът й подаде оставка, въпреки че бе преизбран преди два дни. Бурхан Галиун си търси заместник и ще се от ...
    17.05.2012
    1 100
    0
  • Кървав атентат в Дамаск

    Две експлозии окървавиха центъра на сирийската столица Дамаск тази сутрин, предаде АП. Според агенцията няколко десетки души са убити и ранени. ...
    10.05.2012
    993
    0
  • Жени на дипломати: Асма, спри мъжа си (видео)

    „Някои жени се грижат за стила си, други – за хората си. Какво стана с теб, Асма?“. С тези думи започва драматично видео-послание ...
    18.04.2012
    2 679
    2
  • Първите наблюдатели на ООН вече са в Дамаск

    Първите шестима международни наблюдатели, на които е възложено да контролират крехкото примирие в Сирия под егидата на ООН, пристигнаха в Дамаск, с ...
    16.04.2012
    1 017
    0