Last news in Fakti

28 Май, 2012 10:36 1 357 0

Нови жертви в Сирия

  • сирия-
  • дамаск-
  • башар асад-
  • оон
Нови жертви в Сирия - 1
Снимка: БГНЕС

Над 30 души са убити в Сирия вчера по време на артилерийски обстрел над град Хама, който се намира в централната част на страната, съобщиха опозиционни активисти, цитирани от Би Би Си. Престрелките между армия и бунтовници не стихват, въпреки присъствието на 280 наблюдатели на ООН. Твърденията на бунтовниците не мога да бъдат потвърдени, тъй като Дамаск е затворил достъпа на журналисти. 

Скорошните разкрития на масови убийства на деца и жени в град Хула хвърлиха в смут международната общност, чийто специален емисар Кофи Анан заминава спешно за размирна Сирия. По данни на ООН в Хула са избили 49 деца и 34 жени. Съветът за сигурност на организацията заклейми клането и призова за незабавно спиране на тези жестокости.

Чудовищните кадри веднага се завъртяха из телевизии и YouTube, показвайки шокиращи гледки на обезобразени детски тела.

Докато революционната опозиция обвини лидера Башар Асад за жестокото клане, той обяви, че „терористи“ са отговорни за касапницата. Дори сирийският посланик в ООН заяви, че всичко това е „цунами от лъжи“ от страна на някои страни-членки на Съвета за сигурност.

Междувременно Лондон се опитва да убеди Русия, отдавнашен сирийки  съюзник, в необходимостта от по-твърда намеса на ООН, за да не избухне гражданска война. Москва и Пекин доскоро опонираха на резолюции в Съвета за сигурност на ООН, позволяващи налагането на санкции върху Дамаск.

През април Дамаск мирния план на специалния пратеник Кофи Анан, но примирието изтрая едва един ден.  Програмата от шест точки предвижда политически диалог, оттегляне на армията и танковете от градовете, незабавен и пълен достъп на хуманитарните работници, освобождаване на политическите затворници, свободно придвижване и пускане на чужди медии в страната. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА