Last news in Fakti

27 Май, 2012 11:07 2 824 2

Светът възмутен от масовите убийства в Сирия (обновена)

  • сирия-
  • хула-
  • башар асад

Съветът за сигурност на ООН на извънредна сбирка

Светът възмутен от масовите убийства в Сирия (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масовият гроб, разкрит в сирийския град Хула, предизвика вълна от възмущение по света. 92 трупа бяха намерени в размирния град, сред които и телата на над 30 малки деца под 10-годишна възраст. Великобритания поиска извънредна среща на Съвета на сигурност на ООН, Арабската лига също се събира на спешна среща.

Чудовищните кадри веднага се завъртяха из телевизии и YouTube, показвайки шокиращи гледки на обезобразени детски тела. Жертвите бяха видени и от мирните наблюдатели на ООН, които Дамаск пусна в изпълнение на мирния план, предложен от Кофи Анан.

Бунтовническата “Сирийска свободна армия” призова за въздушни удари по силите на лидера Асад, чиято артилерия настъпи срещу Хула.

По-късно стана ясно, че СС на ООН ще се събере на среща, а Великобритания настоя Русия, големият сирийски съюзник, да окаже натиск върху президента Асад. Дамаск отрича да има нещо общо с убийствата, приписвайки ги на „терористи”. Доскоро това бе официалният термин, с който режимът назоваваше представителите на опозицията и бунтовническите й сили.

Съпротивата срещу властта на Башар Асад вини именно него за най-голямото зверство, разкривано от приемането на оказалият се фиктивен мирен план до момента, предаде Ройтерс.

Американският държавен секретар Хилъри Клинтън моментално заклейми масовото убийство и поиска незабавно залавяне на извършителите. Зверството не подмина и генералният секретар на ООН Бан Ки – Мун, който настоя веднага огънят да спре и на насилието да бъде сложена точка.

„България остро осъжда убийствата на невинни граждани, извършени от сирийските сили за сигурност в град Хула. Потресени сме от информациите за над 90 жертви на сирийската армия, сред които и много деца, при опита на режима да смаже протеста на своите сънародници”, заяви в позиция външният ни министър Николай Младенов.

София настоява Франция спешно да свика групата „Приятели на сирийския народ”, за което страните се договориха по принцип на последната среща в Истанбул. Тогава висшият форум на практика легитимира сирийската опозиция.

„Повече от една година след началото на репресиите не можем да останем безучастни на фона на убийствата и терора. България подкрепя усилията на г-н Кофи Анан, като същевременно сме наясно, че неговата мисия може да има успех само с ясен времеви хоризонт и продължаваща подкрепа от международната общност”, се казва още в обръщението на първия ни дипломат.

Град Хула е разположен в размирната провинция Хомс, чийто едноименен център се бе превърнал в бастион на опозицията преди да бъде обсаден, атакуван с танкове и опустошен от армията. Именно град Хомс бе арена на най-продължителните сблъсъци между силите на режима и бунтовническата опозиция, откакто в страната гори кървавият конфликт – вече 14 месеца.

През април Дамаск мирния  план на специалния пратеник Кофи Анан, но примирието изтрая едва един ден.  Програмата от шест точки предвижда политически диалог, оттегляне на армията и танковете от градовете, незабавен и пълен достъп на хуманитарните работници, освобождаване на политическите затворници, свободно придвижване и пускане на чужди медии в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лапане до дупка

    0 0 Отговор
    Що не ги биете както бихте сърбите,иракчаните и либийците бе смешнициииии???!!!....'щото няма аванта нали.
  • 2 руснака

    0 0 Отговор
    щото русия и китай не им позволява! затова и извършват тези зверства, само и само да ги припишат на асад и да имат основание да нападнат сирия, както бяха направили в либия! хилари клинтън като иска да накаже виновните - да се обърне към пентагона, там си ги знаят много добре! та нали те са ги обучавали!