Last news in Fakti

18 Април, 2012 17:02 2 679 2

Жени на дипломати: Асма, спри мъжа си (видео)

  • асма асад-
  • башар асад-
  • сирия-
  • нато

Феминизъм в действие

Жени на дипломати: Асма, спри мъжа си (видео) - 1
Семейство Асад. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Някои жени се грижат за стила си, други – за хората си. Какво стана с теб, Асма?“. С тези думи започва драматично видео-послание, адресирано до съпругата на сирийския диктатор Башар Асад – Асма. Призивът към първата дама на размирна Сирия е ясен: „Спри мъжа си и неговите последователи“.

Прочувственото видео, качено в YouTube, е дело на съпруги на дипломати. То е представено като апел на жените по света към Асма - да престане да бъде страничен наблюдател на кланетата в родината си и да се бори за мир.

Идеята хрумва на половинките на френския и немския посланик в НАТО. ООН пък прати мисия от наблюдатели в страната, след като примирието между армията и бунтовническата съпротива изтрая едва един ден. Недоволни от липсата на развитие и химерично изглеждания мир, жените на дипломатите взеха нещата в свои ръце.

4-минутният клип съдържа кадри с модерната първа дама на Сирия, редуващи се с трупове на мъже и деца, убити при продължаващата вече година съпротива срещу режима в страната.

Когато ти целуваш децата си за лека нощ, друга майка ще намери мястото до нея празно“, казват отчаяните съпруги в клипа. Припомнят се думите й, че хората трябва да живеят в мир и стабилност – нещо, което очевидно противоречи на сирийската реалност.

Никой не се интересува от имиджа ти, интересуваме се от твоите действия – точно сега“, обръщат се жените към Асма.

Съпругата на Башар Асад попадна под светлините на прожекторите, след като личната й поща бе разбита, а от там изплува образ на студена и безскрупулна дама, която стои зад насилствените действия на мъжа си.

Асма Асад няма нищо общо с традиционната представа за мюсюлманска съпруга. Тя е завършила британски университет, работила е в лондонското Сити, а след това се жени за Асад, на когото ражда три деца. На нея се разчита много да работи за външните отношения на страната, включително за привличането на големи компании. 

Преди началото на съпротивата срещу Башар Асад, жена му бе считана за „роза в пустинята“ - красива, образована, нежна. На нея се разчиташе да осигурява връзките на Сирия с други държави, но образът й рязко се срина с разкритията, че одобрява пращането на танковете в бастионите на опозицията.

“Ако той е железният юмрук, тя е неговата кадифена ръкавица“, описва ситуацията в. „Ню Йорк Таймс“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марков

    0 1 Отговор
    Асма ,ще изгледа клипа и какво би и подействал след ,като тя самата участва в събитията ,като главна героиня.Всички водачи в ислямските държави са ученици на най- престижни университети и знаят до болка християните от ,какви неща се трогват.Тая е повече от железна ,нищо не може да я трогне.Сталин по мюсулмански.
  • 2 Симеон Симеонов

    0 1 Отговор
    Kaкто се казва във всички воини и злини винаги има намесена жена !
    И в повечето случаи тези жени са истински к.чки.
    Без значение на религия и вяра хората имат право да отстояват правото си да живеят по-добре. Случващото е гадно и виновните да си платят за злодеянията и алчноста си.