Last news in Fakti

17 Май, 2012 20:25 1 100 0

Опозицията в Сирия остана без лидер

  • сирия-
  • сирийския национален съвет-
  • башар асад-
  • бурхан галиун
Опозицията в Сирия остана без лидер - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийската опозиция осиротя, след като лидерът й подаде оставка, въпреки че бе преизбран преди два дни. Бурхан Галиун си търси заместник и ще се оттегли моментално, когато такъв се появи, предаде Би Би Си.

Той оглавява Сирийския национален съвет – основното обединение на съпротивата срещу президента Башар Асад и режима му.

Галиун се оттегля от ръководството на опозицията, заради множеството критики, с които бе затрупана.  Той е обвиняван в „политически и организационен провал”. Сирийският национален съвет се състои от 7 различни организации, създаден бе не само да даде отпор на режима, но да го свали от власт и да постави страната на нов път на развитие.

Раздиран от вътрешни противоречия и конфликти, Сирийският национален съвет не може да предложи път, по който Сирия да тръгне. Наскоро неговите бунтовници, които изнасят тежестта на военното противопоставяне на Асад, бяха обвинени в превишаване на правата си.

До момента Башар Асад не е направил нищо, за да преговаря с опозицията, която назовава като „терористи“, опитвайки от повече от година да се задържи със сила на трона своята управляваща династия.

Той прие мирния план на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан,  който предложи  политически диалог, оттегляне на армията и танковете от градовете, незабавен и пълен достъп на хуманитарните работници, освобождаване на политическите затворници, свободно придвижване и пускане на чужди медии в страната.

Дамаск я прие, но още тогава мнозина определиха това като хвърляне на прах в очите и печелене на време. Примирието продължи едва ден, а ООН прати мисия от наблюдатели в кървавата страна, за да видят как се прилага мира.

Съпротивата срещу Асад, продълшаваща над година, струва 9000 убити, тълпа от бежанци, разрушения и международна изолация.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА