Отидете към основна версия

2 999 49

Какво точно възпоменават Полша и Германия?

  • полша-
  • германия-
  • втора световна война

Честваме Великата победа над нацистка Германия и нейните съюзници и помагачи

Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Извинявайте, но не разбирам какво точно възпоменават Полша и Германия, и техните гости в отсъствието на антихитлеристката коалиция. Възпоменават избухването на най-варварската война в новата история, превърнала континента в руини, унищожила милиони и травмирала цели поколения.

Тези, които подпалиха войната и извършиха чудовищните зверства и престъпления срещу човечеството - Германия - и тяхната първа жертва - Полша. Те могат да се помиряват на двустранна основа, но какво правят останалите там? Високопарните протоколни фрази и германските извинения са нелепи. Да се възпоменава избухването на война е гротескно!

Честваме Великата победа над нацистка Германия и нейните съюзници и помагачи. Победа, извоювана с кръвта и страданията на народите на СССР, САЩ, Великобритания и Франция, както и на антифашистките движения в поробените от нацисткия ботуш държави. Възпоменаваме жертвите. А събитието във Варшава, посветено на избухването на войната, е по-скоро жалък опит за пренаписване на историята. Но тя е написана с кръв.

И затова подобни опити бързо ще бъдат забравени! Антихитлеристката коалиция отсъства! Неслучайно президентът Тръмп отмени участието си във въпросното възпоменание, като се позова на "дипломатическа настинка" - ураганът "Дориън", а Борис Джонсън и Макрон не приеха поканата. Русия, чийто е решаващият принос за победата над нацистката чума, даже не е поканена...

Коментарът е от Фейсбук

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.

Свързани новини