Last news in Fakti

2 Септември, 2019 19:00 2 988 49

Какво точно възпоменават Полша и Германия?

  • полша-
  • германия-
  • втора световна война

Честваме Великата победа над нацистка Германия и нейните съюзници и помагачи

Какво точно възпоменават Полша и Германия? - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Извинявайте, но не разбирам какво точно възпоменават Полша и Германия, и техните гости в отсъствието на антихитлеристката коалиция. Възпоменават избухването на най-варварската война в новата история, превърнала континента в руини, унищожила милиони и травмирала цели поколения.

Тези, които подпалиха войната и извършиха чудовищните зверства и престъпления срещу човечеството - Германия - и тяхната първа жертва - Полша. Те могат да се помиряват на двустранна основа, но какво правят останалите там? Високопарните протоколни фрази и германските извинения са нелепи. Да се възпоменава избухването на война е гротескно!

Честваме Великата победа над нацистка Германия и нейните съюзници и помагачи. Победа, извоювана с кръвта и страданията на народите на СССР, САЩ, Великобритания и Франция, както и на антифашистките движения в поробените от нацисткия ботуш държави. Възпоменаваме жертвите. А събитието във Варшава, посветено на избухването на войната, е по-скоро жалък опит за пренаписване на историята. Но тя е написана с кръв.

И затова подобни опити бързо ще бъдат забравени! Антихитлеристката коалиция отсъства! Неслучайно президентът Тръмп отмени участието си във въпросното възпоменание, като се позова на "дипломатическа настинка" - ураганът "Дориън", а Борис Джонсън и Макрон не приеха поканата. Русия, чийто е решаващият принос за победата над нацистката чума, даже не е поканена...

Коментарът е от Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    83 14 Отговор
    Много хубаво го е написал човека! Нациска чума която зарази и България периода 1923-1944г!

    Коментиран от #22, #23, #43

  • 2 СссереМ

    7 129 Отговор
    Русия нищо не е направила, не и без помощта на САЩ, ай стига вече бе русопитеци.

    Коментиран от #5

  • 3 ужас

    72 0 Отговор
    В Полша не бяха победителите в тази война Русия, САЩ, Китай Англия, Франция. А беше Германия.

    Коментиран от #44

  • 4 Ронин

    68 1 Отговор
    На първия ред се наредили роднини на Клаус Барби, Херман Гьорин, Хайнрих Химлер.... и от фармацевтипния концерн Менгеле! И всички жалят за ВСВ!
  • 5 КОНТРАТА

    75 7 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Добре че бяха русите че баба ти и дедо ти отдавна щяха са избегали през комина на Аушвиц-Биркенау!
  • 6 ужас

    51 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Победа, извоювана с кръвта и страданията на народите на СССР, САЩ, Великобритания и Франция.-----------------НЕЗАСЛУЖЕНО ВИНАГИ СЕ ПРЕНЕБРЕВАТ ЗАСЛУГИТЕ НА КИТАЙ. КИТАЙ ВОЮВА С ЯПОНИЯ , КОЕТО НЕ ПОЗВОЛЯВА ЯПОНИЯ ДА НАПАДНЕ СССР. ПО РАЗЛИЧНИ ДАННИ КИТАЙ ДАВА ОТ 20 ДО 35 МИЛИОНА ЖЕРТВИ.

    Коментиран от #11, #13

  • 7 замзамъгляване на историята

    61 2 Отговор
    Поляците много се изложиха. Събраха някаква антируска групировка, за да честват започването на войната. Украйна, Грузия, Армения....Всички те са били в състава на СССР, а руснаците ги няма....
  • 8 Роко

    13 45 Отговор
    СССР започва войната като съюзник на Германия. Заедно побеждават Полша дори парад на победата си организират.
  • 9 Приятел

    3 31 Отговор
    Някои много ги боли Егото,че не са поканени.А двама на един не е зле,моряшки бой му се вика.
  • 10 Приятел

    5 29 Отговор
    Немеца е цивилизован човек,умее да поднесе извинения.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Приятел

    11 4 Отговор
    Цивилизования човек е обречен пред наглостта и арогантността на невежата,но въпреки това цивилизацията му принадлежи,защото невежия не би могъл да изгради,създаде нищо,може единствено да се пъчи с мускули.
  • 13 Роко

    5 21 Отговор

    До коментар #6 от "ужас":

    Япония не напада СССР защото имат договор за ненападение който спазват. Този договор обаче не попречи на СССР да нападне вече капитулирала Япония. Китай няма нищо общо с това, докато воюва (разбирай избива милиони китайци) с Китай Япония завладява половин Азия. Японската армия няма загуба от китайците (приноса за победата в една война няма нищо общо с броя на дадените безмислени жертви)
  • 14 соросоид дебил

    39 0 Отговор
    Възпоменават съюза между Германия и Полша и разчленяването на Чехословакия!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Romero

    12 31 Отговор
    Да споменем все пак,че войната е започват Хитлер и Сталин срещу Полша!Много смешно е написано ,че частват победата над хитлеристката коалицията ние бяхме в нея.За България не е ден на победата,а траурен ден!За няколко години от процъфтяваща и просперираща държава,руснаците ни направиха просяци,жертви на една червена диктатура!
  • 17 Роко

    5 27 Отговор

    До коментар #11 от "Обикновен човек":

    В края на 1941 година СССР е съюзник със съмнителна стойност, червената армия се занимава с двата си национални спорта предаване с милиони (до края на годината над 4 милиона 😥) на противника и бягане на дълги разстояния като захвърлят снаряжението си да не им пречи да бягат 😀(благодарение на услужливите червеноармейци немската армия попълва чудовищния си недостиг на оръжие и боеприпаси ). В този момент неутралните САЩ започват да доставят оръжие, боеприпаси и храни за почти разгромения СССР (не че намеквам нещо но месец по - късно идват първите победи на червената армия но може би е съвпадение). През 1945 година американците са победили на Иводжима пред нахлуване са на японските острови метнали са една атомна бомба (нещо безмислено от военна гледна точка, но безценно като демонстрация на сила пред червените им приятели) на път са да метнат втора и в този момент на 1000 километра от Токио съветската армия започва настъпление срещу една от японските марионетки и разбираш ли това накарало джапанките да се предадат🤣🤣🤣. Айде малко по сериозно ако обичаш.

    Коментиран от #21, #47

  • 18 Кой68

    31 2 Отговор
    Полша и Германия избиват комплекси?Същите комплексари са и там присъстващите на този карнавал.....Искат да пренапишат историята като се изкарат жертви на Русия,САЩ,Англия и Франция...
  • 19 Роко

    7 27 Отговор

    До коментар #15 от "соросоид дебил":

    Е ми прав е човека, но за да го разбереш се иска да имаш нещо различно от бръмбари в междуушното пространство. Без американските заводи, стомана и алуминий нямаше да има Т-34, а без него.... Без американските консерви щяха още през декември 41-ва да изпукат от глад (всички територии произвеждащи храни на СССР са в ръцете на немците и не са дали реколта). Без американските камиони червенозвездните стада танкове щяха да спрат както през септември 39-та докато громяха Полша (а когато това стане немците щяха да си ги присвоят както правят през първите шест месеца войната преди да дойдат американските камиони) известната катюша също е монтирана на американски камиони. Малкото съветски въздушни асове (като Покришкин примерно) стават такива след като летят на американски самолети.

    Коментиран от #20

  • 20 Кой68

    21 1 Отговор

    До коментар #19 от "Роко":

    Посмали малко и забърши лигите...Колко имаш по география?Как така лесно,бързо и безпрепятствено всичко изброено от теб е стигало до руснаците?Обясни с думи прости.А???

    Коментиран от #28

  • 21 анова

    23 1 Отговор

    До коментар #17 от "Роко":

    До някъде е вярно че щатите са имали потенциал за най много още 2 бомби Японците са знаели това и не са се притеснявали но когато Жуков гисмачква в Манджурия просто няма смисъл от съпротива

    Коментиран от #24, #26, #29

  • 22 русенец

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Нацизмът идва на мода десетина години по-късно. Просто за протокола, а и за да си наясно.:) Следващият път прави справка в нета, ако имаш такъв и с гугъл примерно, ако си чувал за него! Иначе е добре човек да изглежда в очите си компетентен.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Sali Eskobar

    1 10 Отговор

    До коментар #21 от "анова":

    Анова, уруспийо.Май много млечен шейк си гълтала. Чуркоядке, миеш ли си катерицата селска?
  • 25 Sali Eskobar

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Винету":

    Не му се обяснявай на тоз бесен язовец, той е пълен олигофрен.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 стоян георгиев

    3 17 Отговор
    другарю цеков чества се помирението на народите в европа.тва честват поляци и немци,лошото е че руснаците нещат да честват тва помирение познаи що.щото воината им оттърва ,а не мира на другарите ти в масква.за 70 години мир виж до къде я докараха.та дано някои ден и в масква решат да се помирят символично с врагове и окупирани от тях дето им викат че ги били освободили!

    Коментиран от #33

  • 28 Роко

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "Кой68":

    Отвори някоя книжка и можеш да разбереш (ако можеш да четеш разбира се)

    Коментиран от #45

  • 29 Роко

    0 9 Отговор

    До коментар #21 от "анова":

    Да много страшно е настъплението някъде в колониите на над 1000 километра от родната земя срещу армия с която нямаш връзка (заради лошата камуникация квантунската армия разбира седмица по - късно за капитулацията) от противник който няма флот (с изключение на няколко стари кораба подарени от американците и няколко още по - стари останали от Русия) след като си на остров. Виж противника притежаващ огромен флот и авиация която всекидневно бомбардира градовете ти (включително и с атомни бомби пък били те и само две нещо което само американците са знаели) и които вече е на еднодневен преход от столицата ти не страшен.🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Както казах и на колегата ти. Айде малко по сериозно.
  • 30 Госあ

    7 1 Отговор
    Хубав коментар. И знайте едно, германците и японците ни най малко имат угризения и комплекси за избитите хора и разрушенията както го изкарват. Имат комплекси единствено че са загубили войната. За японците не толкова, защото наистина имат чест и лоялност някаква, но германците продължават със своята лицемерна политика и лъжи по абсолютно същия начин, както са го правили през войната. Движени от своята лакомия

    Коментиран от #46

  • 31 Джуган

    15 0 Отговор
    Поляците канят Германия с цел да продължават да и насаждат чувство на вина и да просят пари (официално репарации), от Русия не чакат нищо и затова не ги канят.
  • 32 Грух

    15 1 Отговор
    Войната се е водила между Германия и Русия.
    Другото е миманс.
    Факт.

    Коментиран от #38

  • 33 Грух

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Имаш много минуси, гледам.
    Явно, хората мислят инак, а ти грешиш.

    Коментиран от #37

  • 34 Българин

    2 5 Отговор
    Руското мекере Цеков не може да не вземе думата и да се сложи на господарите си за някоя и друга рубла!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 El komandante

    6 0 Отговор
    Пияната шляхта размаха пръст на Русия и Германия подпомагана от Пенс. Иска стотици милиарди репараций но само дето ще гризне дръвцето.
  • 37 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #33 от "Грух":

    имам много минуси щото сме кална дупка другарю.като почнат да доминират плюсовете ще тръгнем нагоре.до тогава истината ще е болна тема!!!!
  • 38 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Грух":

    не факт а лъжа. воината почва 1939 когато германия и ссср не русия са съюзници.тва е факт,а твоето е лъжа.сега събира групата да пишете минуси та да се окажеш прав въпреки очевидната си лъжа!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пламен

    0 0 Отговор
    15:00; 03.09.2019; Х за М-та на Гл. Ред. &"-Как се поз-ва Пол. бебе в родилното? -По мир-та!" & Пишете и Тик-та при гостите!
  • 41 До Стоян

    5 0 Отговор
    Стоянчо, Стоянчо не ни облъчвай с измислени фейкнюз срещу заплащане. Личите си отдалеч евроатлантиците с меки китки и промити мозъци.
  • 42 Румяна Костова

    3 6 Отговор
    В пocлeднитe 10-15 гoдини Руcия вceки дeн ce фукa c нoви oръжия, нo нe cмee дa ги изпoлзвa cрeщу нac нaтoвcкитe държaви, зaщoтo знae, чe щe бъдe унищoжeнa бързo и ярocтнo. Изпoлзвa ги cрeщу cлaби и нeмoщни cтрaни, кaтo Cирия и Укрaйнa, Грузия, кoитo нe ca в НAТO.В лудниците от където пишат руските тролове трябва да се сложат огромни плакати с надпис - "Благодарим на българите, че не изпратиха едномилионната си армия с най-модерно и свръхвъоръжение по времето на Адолф Хитлер в сюблимният момент, когато бяхме нагънати, че историята можеше да е и друга сега, и да не се празнува 9 септември, а друга дата". Другия плакат трябва да гласи - "НАТО е непреодолима пречка за Русия и руската армия не смее да припари дори в близост до границите на натовска държава, вече 75 години".
  • 43 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Приятелю през 1923 година Адолф Хитлер е най - обикновен социалист през ноември същата година по заповед на Москва (колегата му Гочо Тарабов след същата заповед вдига така нареченото "септемврийско въстание" е той както винаги се осира и малко избързва общоевропейския бунт трябвало да бъде вдигнат на 7 ноември) вдига прослувутия си бирен пуч и е вкаран в затвора "където попада на хора и става човек" там става национал социалист (нацист), но това става след известно време през 1923 нацисти няма никъде по света още не са измислени.
  • 44 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "ужас":

    Пич би ли обяснил как несъществуваща държава като Русия може да победи във война в която не е участвала? Но пък сред страните победителки пропусна да споменеш Люксембург, Белгия, Холандия и още над 50 други държави. А да и Китай не участва във войната срещу Германия.
  • 45 Кой68

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Роко":

    Смени опорните точки?Грамотен съм за твоя жалост но не отговори на питането ми?
  • 46 Ввв

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Абе Цеков може ли за няколко рубли да се излагаш така,цървул тотален,пълен резил!!!
  • 47 До Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Роко":

    Бомбите, които САЩ хвърлят са две - първата над Хирошима, а втората над Нагасаки. Нека си припомним, че САЩ са единствените в света, използвали ядрено оръжие. Можем само да гадаем колко пъти щяха да го сторят отново, ако руснаците не бяха създали свое такова.
  • 48 Сашо

    1 0 Отговор
    Млади и необразовани, зависими от химията на Джонстън и Джонсън
  • 49 Пръцко

    1 0 Отговор
    Немският фашизъм и съветският социализъм са две страни на една и съща монета - по същество гнусна и античовешка демагогия. Първия го ненавиждам, а втория го презирам... обратното също е вярно :((