Отидете към основна версия

3 271 4

Разлюбва ли германецът бирата?

  • бира-
  • германия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 6 милиона литра бира са изпити на последния Октоберфест в Мюнхен. Солидно количество, наистина! Само че много германски пивоварни в същото време пъшкат, притиснати от кризата, и се тревожат дали и как ще оцелеят, коментира Дойче веле.

Германците, оказва се, пият все по-малко бира. Разлюбили ли са най-предпочитаното си питие? Извън южните - традиционно "бирени" - германски провинции хората пият все по-малко бира. В средата на 70-те години германците са изпивали на глава от населението над 150 литра бира годишно. Оттогава консумацията на глава от населението непрекъснато намалява и понастоящем е малко над 100 литра годишно. Финансовият министър също забелязва тази тенденция, тъй като приходите от данъка върху бирата намаляват. През 2011 година те са достигнали ново най-ниско ниво от 702 милиона евро.

Големите акули и малките пивоварни

Поради демографския срив в Германия се свива и основната целева група на пивоварните - хората на възраст между 18 и 35 години. Същевременно загиват и отдавна установени традиции. Пришълците от южноевропейските страни не обичат много пивото, а младите германски купонджии предпочитат твърдия алкохол и енергийните напитки. Нарастващият стремеж към здравословен начин на живот също променя старите навици. И докато пивоварите се оплакват, производителите на минерална вода и безалкохолни напитки преуспяват.

Спадането на оборота в пивоварната индустрия има сериозни последици. След мощна концентрация на производството и закриването на предприятия броят на пивоварните в Германия е намалял на около 1 300. Между 2003 и 2011 година браншът закри 20 процента от работните места. Само през 2011 година бяха съкратени 27 000 работници. Традиционни марки като Холстен и Бекс бяха погълнати от големи чуждестранни концерни. Оборотът на големите германски производители Йотингер, Битбургер и Радебергер се крепи единствено на големите предлагани количества. Търсенето на традиционите сортове бира намалява, затова някои пивоварни се опитват да разширят асортимента си. През последните години например безалкохолната бира съставлява голяма част от общия бирен пазар. Още по-силна динамика бележат бирените микстури с лимонада или кола. От 1998 до 2009 година тяхното количество на пазара се е увеличило четири пъти.

Съживяване на регионалните традиции

Най-силно засегнати от спада в оборота са средните пивоварни предприятия. Те трябва да трябва да отделят повече внимание на високото качество на продукта си, съветват експертите. "Те трябва да предлагат на пазара бирени специалитети, за да покажат на потребителите колко труд и ангажимент се влагат в тях и по този начин да оправдаят и по-високата цена", казва експертката Сандра Щробел. Това прави например сдружението "Свободни пивовари", в което членуват 39 средноголеми частни пивоварни от Германия, Австрия, Люксембург и Холандия. Член на това сдружение може да бъде само този, който не просто произвежда определено количество хектолитри бира, а и се ангажира активно в "съхраняването на регионалната пивоварна култура".

Джинджифил или портокалови кори?

В Германия расте броят и на микро-пивоварните, които са далеч от масовото производство. Те вземат пример от американските пивоварни Крафт, които успешно се противопоставят на големите концерни, като експериментират с различни варианти на бирата. Така възникват сортове бира с различни съставки като джинджифил, портокалови кори или захар. Те разбира се не изпълняват изискванията на германския закон за чистотата на бирата, но предлагат различни вкусови преживявания на клиентите си.

Каква е равносметката? Биреният пазар, който така често вече обявяват за мъртъв, показва, че още е жизнен. Много пивоварни използваха дългата криза в бранша, за да привлекат клиентите си с нови продукти. И правят добри сделки!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини