4 Ноември, 2012 09:31 3 263 4

Разлюбва ли германецът бирата?

  • бира-
  • германия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 6 милиона литра бира са изпити на последния Октоберфест в Мюнхен. Солидно количество, наистина! Само че много германски пивоварни в същото време пъшкат, притиснати от кризата, и се тревожат дали и как ще оцелеят, коментира Дойче веле.

Германците, оказва се, пият все по-малко бира. Разлюбили ли са най-предпочитаното си питие? Извън южните - традиционно "бирени" - германски провинции хората пият все по-малко бира. В средата на 70-те години германците са изпивали на глава от населението над 150 литра бира годишно. Оттогава консумацията на глава от населението непрекъснато намалява и понастоящем е малко над 100 литра годишно. Финансовият министър също забелязва тази тенденция, тъй като приходите от данъка върху бирата намаляват. През 2011 година те са достигнали ново най-ниско ниво от 702 милиона евро.

Големите акули и малките пивоварни

Поради демографския срив в Германия се свива и основната целева група на пивоварните - хората на възраст между 18 и 35 години. Същевременно загиват и отдавна установени традиции. Пришълците от южноевропейските страни не обичат много пивото, а младите германски купонджии предпочитат твърдия алкохол и енергийните напитки. Нарастващият стремеж към здравословен начин на живот също променя старите навици. И докато пивоварите се оплакват, производителите на минерална вода и безалкохолни напитки преуспяват.

Спадането на оборота в пивоварната индустрия има сериозни последици. След мощна концентрация на производството и закриването на предприятия броят на пивоварните в Германия е намалял на около 1 300. Между 2003 и 2011 година браншът закри 20 процента от работните места. Само през 2011 година бяха съкратени 27 000 работници. Традиционни марки като Холстен и Бекс бяха погълнати от големи чуждестранни концерни. Оборотът на големите германски производители Йотингер, Битбургер и Радебергер се крепи единствено на големите предлагани количества. Търсенето на традиционите сортове бира намалява, затова някои пивоварни се опитват да разширят асортимента си. През последните години например безалкохолната бира съставлява голяма част от общия бирен пазар. Още по-силна динамика бележат бирените микстури с лимонада или кола. От 1998 до 2009 година тяхното количество на пазара се е увеличило четири пъти.

Съживяване на регионалните традиции

Най-силно засегнати от спада в оборота са средните пивоварни предприятия. Те трябва да трябва да отделят повече внимание на високото качество на продукта си, съветват експертите. "Те трябва да предлагат на пазара бирени специалитети, за да покажат на потребителите колко труд и ангажимент се влагат в тях и по този начин да оправдаят и по-високата цена", казва експертката Сандра Щробел. Това прави например сдружението "Свободни пивовари", в което членуват 39 средноголеми частни пивоварни от Германия, Австрия, Люксембург и Холандия. Член на това сдружение може да бъде само този, който не просто произвежда определено количество хектолитри бира, а и се ангажира активно в "съхраняването на регионалната пивоварна култура".

Джинджифил или портокалови кори?

В Германия расте броят и на микро-пивоварните, които са далеч от масовото производство. Те вземат пример от американските пивоварни Крафт, които успешно се противопоставят на големите концерни, като експериментират с различни варианти на бирата. Така възникват сортове бира с различни съставки като джинджифил, портокалови кори или захар. Те разбира се не изпълняват изискванията на германския закон за чистотата на бирата, но предлагат различни вкусови преживявания на клиентите си.

Каква е равносметката? Биреният пазар, който така често вече обявяват за мъртъв, показва, че още е жизнен. Много пивоварни използваха дългата криза в бранша, за да привлекат клиентите си с нови продукти. И правят добри сделки!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРАВОСЛАВЕН

    0 0 Отговор
    КАКВО НИ ИНТЕРЕСУВА, КАКВО ПРАВИЛА БИРАТА С ГЕРМАНСКИТЕ ПИЯНИЦИ?
    СВЕСТНИТЕ ГЕРМАНЦИ СЕ МОЛЯТ ЗА ЗЕЛЕНА КАРТА ЗА САЩ, А КОГАТО НЕ УСПЕЯТ ЕМИГРИРАТ В КАНАДА- ДОКАЗАНО.
    ЧУДНО МИ Е САМО КОГА ГЕРМАНИЯ ЩЕ ПОЕМЕ ПО- ПЪТЯ НА ГЪРЦИЯ?
    ПЪРВАТА СНИМКА Е ОТВРАТИТЕЛНА, ПОКАЗВАЩА ДВЕ ПИЯНИ ДЕБЕЛАНИ В ЦИРКАДЖИЙСКО ОБЛЕКЛО, КОЕТО НИКОЯ ЖЕНА, КОЯТО Е С ВСИЧКИЯТ СИ НЕ БИ ГО ОБЛЯКЛО, А ВТОРАТА СНИМКА ПОКАЗВА ЧАША С БИРА- БЛАГОДАРЯ, ЧЕ Я ИМА, ИНАЧЕ НЯМАШЕ ДА ЗНАМ КАК ИЗГЛЕЖДА ЧАША.
    АВТОРКАТА НА СТАТИЯТА НЕ ВЕДНЪЖ ПОКАЗВА СВОИТЕ СИМПАТИИ КЪМ ГЕРМАНЦИТЕ, КАТО НАСКОРО ИМАШЕ СТАТИЯ- БЛАГОДАРИМ ВИ МИЛИ ГЕРМАНЦИ- ЧЕ ЗА КАКВО ДА ИМ БЛАГОДАРИМ, ЧЕ ПРЕВЪРНАХА ЧЕРНОМОРИЕТО В КЛОАКА?
    НЕ НАПРАЗНО АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕТО БАВНО НО СИГУРНО НАПУСКА ГЕРМАНИЯ- ВАГ СЕ ОРИЕНТИРА КЪМ УНГАРИЯ, ФОРД НАПУСКА ГЕРМАНИЯ И БЕЛГИЯ И ЩЕ СЕ СГЛОБЯВА В ТУРЦИЯ, БМВ И МЕРЦЕДЕС И ТЕ ЩЕ ПОЕМАТ НА НЯКЪДЕ- ТОВА Е НЕИЗБЕЖНО, ОПЕЛ В ПОЛША, ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ОЩЕ?
  • 2 ПРАВОСЛАВЕН

    0 0 Отговор
    ЗАЩО НЯМА СТАТИЯ ЗА НЕЩО ПОЗИТИВНО, КРАСИВО И ДУХОВНО ИЗВИСЕНО, А ВМЕСТО ТОВА ИМА ИЗОБИЛИЕ ОТ СТАТИИ ЗА АЛКОХОЛИЦИ?
  • 3 куку

    0 0 Отговор
    Мда, православен силно ти влияе водка Флирт...от това, ще да е? А и ти си поредният вещаещ упадък на Германия след: Русия,Франция,Австроунгария. Абе специалист, целия свят си изсипа бомбите върху тях и отново са водеща икономика? Ти сигурно си късоглед и с амнезия.
  • 4 Яжми Куроедов/съществуващи имена, особен

    0 0 Отговор
    Според мен е откровено малоумие намесването на религиозни фундаменталисти в една толкова банална тема като тази за бирения пазар в Германия! Ако слушам фанатиците, ще ие получи следният резултат - преставам да пия и малкото количество алкохол, което иначе изпивам, не излизам на срещи - местният поп и тълпата некадърници ще ми намерят жена - образец на благочестието, ще посещавам редовно църква и т.н. Само не ми става ясно за зелената карта за САЩ и свестните германци - в САЩ не се пие и пуши или за германците са въведени визи - откога?! Германците ли превърнаха хотелите в обори или те си бяха такива, без да защитавам изрично никого?! Откога пиенето на няколко бири стана престъпление, откога правенето на секс и голотата е станало наказуемо в белите страни?! Ако ви пречи по някакъв начин, просто не гледайте - занимавайте се с носещото ви радост!За мен проблемът е тогава, когато сексуалността, липсата на мярка, безумието и догматиката вземат връх над здравия разум - спонсорират ви заради ц.ци или секс и ви дават път в кариерното развитие именно по тези показатели, а не на база качества, умения, знания и ценз. Другото е излишно догматизиране и налагане на сектантски разбирания...