Отидете към основна версия

4 550 54

Йордан Мичев: Корнелия Нинова проигра шанса на БСП

  • йордан мичев-
  • бсп-
  • корнелия нинова

А не да битува като посткомунистическа, апаратно-семейна и кланова партия, разчитаща на носталгията към Тодор Живков

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Корнелия Нинова имаше шанса да промени БСП и да ѝ даде една от последните възможности да се превърне в нормална, модерна, прозападна и европейска левица. А не да битува като посткомунистическа, апаратно-семейна и кланова партия, разчитаща на носталгията към Тодор Живков, на изкривената до неузнаваемост русофилия, която се бърка със съветофилия, и на въздишките по тоталитаризма.

Това коментира във "Фейсбук" Йордан Мичев, бивш главен редактор на в. "Дума".

БСП направи опит да даде някаква перспектива за бъдещето на младите хора и на икономически активната част от нацията с документа си “Визия за България”. Но той остана да прашасва по лавиците на “Позитано”. Ако отидете в гаража - входът към него е страничен, сигурен съм, че ще намерите поне един палет с Визията, който още не е предаден за рециклиране.

Корнелия Нинова направи опит да прочисти партията от олигарси и сраснали се с нея несменяеми апаратни играчи, но го направи частично. А тези хора от десетилетия тровят атмосферата в БСП и я дърпат към миналото с похватите си. Корнелия нямаше смелост да довърши този процес докрай. И това ѝ изяде главата.

Защото показа двоен стандарт - за едни, като Гергов или Дъбов - може, за други, като Овчаров или Гуцанов - не може. В цялата тази патаклама, за да угоди на едните или на другите фракции, тя жертва хората, които най-много я подкрепяха. Сдъвка ги и ги изхвърли, за да оцелее. Някои от тях платиха много висока цена със здравето си. И Корнелия Нинова ще носи тази тежка карма дълго време, много дълго...

Корнелия Нинова има огромен грях към младите хора в БСП в последните години. Партията две десетилетия поред влагаше сериозни ресурси и усилия за обучение на кадри. И това беше един от плюсовете на Станишев, който ясно осъзнаваше тази необходимост.

Не искам да споменавам конкретни институти и имена на хора, свързани с тези обучения, за да не ги забърквам в цялото това блато днес. Те не го заслужават. С един замах Нинова унищожи всичко това. И вместо кампанията на БСП да бъде ориентирана към младите и работещите хора - изключенията са малко, като “Марица Изток”, тя се проведе главно в пенсионерските клубове. Избори не се печелят в пенсионерски клубове и БСП категорично не бива да е пенсионерска партия с 12-13 % подкрепа. Това трябва да е пределно ясно.

И не на последно място, въпреки че може би би била един добър премиер сама по себе си, защото тя е силен характер и боец, Корнелия Нинова не ни вдъхна увереност, че ще даде нова перспектива на България. Имах надеждата, че тя иска да я нареди сред страните от Вишеградската четворка, които се движат вече в друга орбита и с друга скорост. Да, оказа се, че Нинова наистина иска да ни вкара в четворката - засега БСП е твърдо в четворката.

За финал - смятам, че е време БСП да има нов председател. Аз лично не бих гласувал за тази партия, ако тя продължава да се управлява от Нинова и от сивите ѝ кардинали.

*Заглавието е на ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 36 гласа.

Свързани новини