Last news in Fakti

13 Юли, 2021 16:00 4 527 54

Йордан Мичев: Корнелия Нинова проигра шанса на БСП

  • йордан мичев-
  • бсп-
  • корнелия нинова

А не да битува като посткомунистическа, апаратно-семейна и кланова партия, разчитаща на носталгията към Тодор Живков

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Корнелия Нинова имаше шанса да промени БСП и да ѝ даде една от последните възможности да се превърне в нормална, модерна, прозападна и европейска левица. А не да битува като посткомунистическа, апаратно-семейна и кланова партия, разчитаща на носталгията към Тодор Живков, на изкривената до неузнаваемост русофилия, която се бърка със съветофилия, и на въздишките по тоталитаризма.

Това коментира във "Фейсбук" Йордан Мичев, бивш главен редактор на в. "Дума".

БСП направи опит да даде някаква перспектива за бъдещето на младите хора и на икономически активната част от нацията с документа си “Визия за България”. Но той остана да прашасва по лавиците на “Позитано”. Ако отидете в гаража - входът към него е страничен, сигурен съм, че ще намерите поне един палет с Визията, който още не е предаден за рециклиране.

Корнелия Нинова направи опит да прочисти партията от олигарси и сраснали се с нея несменяеми апаратни играчи, но го направи частично. А тези хора от десетилетия тровят атмосферата в БСП и я дърпат към миналото с похватите си. Корнелия нямаше смелост да довърши този процес докрай. И това ѝ изяде главата.

Защото показа двоен стандарт - за едни, като Гергов или Дъбов - може, за други, като Овчаров или Гуцанов - не може. В цялата тази патаклама, за да угоди на едните или на другите фракции, тя жертва хората, които най-много я подкрепяха. Сдъвка ги и ги изхвърли, за да оцелее. Някои от тях платиха много висока цена със здравето си. И Корнелия Нинова ще носи тази тежка карма дълго време, много дълго...

Корнелия Нинова има огромен грях към младите хора в БСП в последните години. Партията две десетилетия поред влагаше сериозни ресурси и усилия за обучение на кадри. И това беше един от плюсовете на Станишев, който ясно осъзнаваше тази необходимост.

Не искам да споменавам конкретни институти и имена на хора, свързани с тези обучения, за да не ги забърквам в цялото това блато днес. Те не го заслужават. С един замах Нинова унищожи всичко това. И вместо кампанията на БСП да бъде ориентирана към младите и работещите хора - изключенията са малко, като “Марица Изток”, тя се проведе главно в пенсионерските клубове. Избори не се печелят в пенсионерски клубове и БСП категорично не бива да е пенсионерска партия с 12-13 % подкрепа. Това трябва да е пределно ясно.

И не на последно място, въпреки че може би би била един добър премиер сама по себе си, защото тя е силен характер и боец, Корнелия Нинова не ни вдъхна увереност, че ще даде нова перспектива на България. Имах надеждата, че тя иска да я нареди сред страните от Вишеградската четворка, които се движат вече в друга орбита и с друга скорост. Да, оказа се, че Нинова наистина иска да ни вкара в четворката - засега БСП е твърдо в четворката.

За финал - смятам, че е време БСП да има нов председател. Аз лично не бих гласувал за тази партия, ако тя продължава да се управлява от Нинова и от сивите ѝ кардинали.

*Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 45 Отговор
    БСП умре,Але,Але!
  • 2 Котито

    15 22 Отговор
    ич ми не дреме.

    Коментиран от #48

  • 3 Последния Софиянец

    71 12 Отговор
    Почвам кампания, служебното правителство да стане постоянно с подкрепата на всички партии.Който е съгласен да тури плюс.Стига партийни парашутисти и калинки!

    Коментиран от #7, #17, #20, #44, #46, #51

  • 4 реалиста

    2 19 Отговор
    нещи русифилистиците да коментират

    Коментиран от #24

  • 5 1618

    40 5 Отговор
    Станишев закопа БСП с Тройната коалиция, които не водеха лява социална политика! При Станишев се въведе плоския данък! Той е готов да направи коалиция с ГЕРБ и с дявола само да се задължи на власт също като Борисов!Корнелия Нинова ще направи същата грешка , ако се коалира с ГЕРБ!Това ще съсипе и унищожи окончателно БСП!

    Коментиран от #52

  • 6 Горките те..!

    15 11 Отговор
    И как си проиграха шанса.... отдавна, като дори на,, дъртите,, им се отвориха,, зъркелите,,..... не на всички, разбира се...!
  • 7 1618

    38 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Същото казвам и аз!Единствения печеливш под на Слави Трифонов е да предложи Служебното правителство да продължат да работят!Всички го харесват, разбира се без Борисов и престъпната му корумпирана и крадлива шайка ГЕРБ! Борисов треска го тресе от Служебното правителство!

    Коментиран от #10, #15, #16, #30

  • 8 Пея

    25 1 Отговор
    Когото махнат от яслата и почва да плюе!

    Коментиран от #42

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 28 Отговор
    Жaлнo ми cтaвa зa eлeктoрaтa нa БCП, дoбри ca кaтo хoрa, нo глупaви...COЦИAЛНИ ДEЙНOCТИ МOЖE ДA ПРOВEЖДA CAМO БOГAТAТA ДЪРЖAВA, A БOГAТA ДЪРЖAВA CE ПРAВИ OТ БOГAТИ ГРAЖДAНИ, A НE OТ ТEЗИ РAЗЧИТAЩИ НA COЦИAЛНИТE МEРOПРИЯТИЯ нa г-жa Кoрнeлия Нинoвa.

    Коментиран от #28, #29

  • 10 Пея

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "1618":

    Съвсем вярно!
  • 11 И ОТНОВО

    9 26 Отговор
    Нинова няма и намерение да променя БСП. Нейната цел е да запази статуквото,от което е и тя
  • 12 А БЕ...

    16 1 Отговор
    МИЧОНКА. ТИ ЗА ДЕН ДВА МОЖЕШ ЛИ ДА ПОСТРОИШ ТЪПАКО СВОЙ ДОМ. ДА ГО ОБЗАВЕДЕШ ДА НАПРАВИШ ДЕЦА И ДА ИМ ДАДЕШ ПРАВИЛНАТА НАСОКА. МИСЛЯ НЕ. ТОВА МЪНИК НЕ СТАВА ЗА ДЕН ДО ПЛАДНЕ.
  • 13 ...

    10 16 Отговор
    Корнелия е идеалистка.
    БСП нищо не може да я спаси, който и да застане начело.

    Коментиран от #18

  • 14 Тоя охлюв

    24 1 Отговор
    Е мекере и поклонник на свинаря Грухи Гергоф
  • 15 И ОТНОВО

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "1618":

    А ми то това е целта на занятието. При тази конфигурация и Господ да слезе не може да направи правителство
  • 16 Верно ли

    23 6 Отговор

    До коментар #7 от "1618":

    Какъв печеливш ход, бе? Вие не сте ли наясно вече, че този "проект" му е натресен на Слави, а явно той изобщо не го иска. Гледа бързо да се разтовари от поетия ангажимент (явно заради стари негови обвързаности с хора от задкулисието), даже не изчака официалните резултати от зор. Та в тази връзка това не ви ли напомня на предложението на Пеевски за шеф на ДАНС??? Какво се случи тогава - бат ви Бойко се върна на бял кон. Правете си сметката!!!
  • 17 1618

    16 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Слави Трифонов трябва да преодолее егото си и да разбере,че щом хората масово не харесват предложеното правителство включително и двете протестни партии Демократична България и Изправи се" се противопоставиха значи трябва да се откаже от предложеното правителство и да остави Служебното правителство да продължат да работят и при новия Парламент! Не го ли направи колкото и да са според него добри намеренията ,партията му ще се сгромоляса стремглаво надолу както и цялата му кариера! Всички гласове от Има такъв народ ще отидат при Демократична България, което разбира се това трябваше да стане още на тези избори!

    Коментиран от #36

  • 18 LOSHIA

    4 22 Отговор

    До коментар #13 от "...":

    БСП Е ХОДЕЩ МЪРТВЕЦ,ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е КОНЧИНАТА МУ

    Коментиран от #38

  • 19 Ленко Петканин

    3 13 Отговор
    Бесепето е с затихващи функции."Електората" измре.Някогашната първа сила се превърна в жалка сбирщина от вкопчили се в партийната хранилка апаратчици,които се джафкат помежду си.
  • 20 А МИ...

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    ТЪПА... К ТО РАДЕВ Е БСП. ЗАЩО ВСИЧКИ ДРУГИ ОЛИ ГО.. Ф... РЕНИ
    СЕ ХВАЩА ТЕ СЪС НЕГО. НАПРАВЕТЕ
    СИ СОБСТВЕН ПРОЕКТ. ТОЗИ ПРОЕКТ
    Е НА НИНОВА. КРАЙ
  • 21 И този е от

    12 4 Отговор
    Мераклиите за яслата.Стартира не къде да е,а в" Дума" Всички помним каква линия поддържаше този всекидневник.А той е бил апологет в него.Сега е от младите" бунтовници" ,от онази група която Нинова изчегърта начело със Станишката.Единствено Нинова остана истинския ляв боец,който води БСП.Не е удобна нито на леви( модел Станишев,Р.овч,герговчета) нито на десни,либерали или консерватори.Затова е тази масирана атака- персонално към нея.Учиндолеца, ГЕРБ смачкват държавата- всички медии през глава...Ще подадете ли оставка? Защо не питат карадаито, бойко- а непрекъснато и единственото нея.На олигарсите( те нямат нито цвят,нито идеология) и едрия бизнес е като огромен трън в петата.За тях е жив кошмар,едно появяване на Нинова във упрвалението на Държавата. Тогава ще има не само чегъртане до кокал,но много ще влязат на топло.

    Коментиран от #33

  • 22 word

    8 5 Отговор
    Момченце, затова си бивш. Интересно какви обучения ви е спретвал Станишев, но нещо ви е изкривено и не наред на младите в бсп. Корнелия съсипва бсп с проамериканска и либералоевропейска позиция, както и вкарване в редиците на бсп сдс-ари само заради лични приятелства. Може ли сдс-арски министър на мвр да се изказва за позицията на бсп? Жан и Малинов заслужават повече доверие.
  • 23 стига глупости

    3 10 Отговор
    Мичо пичът? Абе пич, каква модерна партия ще става от едно БСП? В коя бяла държава ги има тези глупости. Ей на и на синковецът и сандалките му откоги запушиха към USA-то, а не към Москвето?!!
  • 24 Абе гарбидж

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "реалиста":

    Какво сте Ганьовците без Русия?! Най-продажните,най-бедните,най-робските "душици".Каквито сте сега,такива сте били винаги! Нищо,даже и чушкопек не направихте,некадърници! Кой има Дачия,кой има Застава и Юго,а?? Некадърници,пфу на вас!
  • 25 Сър Пичук

    3 13 Отговор
    Тази партия трябва да се закрие и да се направи нова, която да не е обременена с нищо от миналото - нито събития, нито хора.

    Коментиран от #41

  • 26 Р Овч

    2 9 Отговор
    За много неща си прав, Данчо, но не забравяй, че аз дърпам конците! И ако Нинова ви изгони, то е защото нямаше избор! Алтернативата беше да махна самата нея, защото аз съм ситският лорд и няма как да скачате срещу мен, хаха!
  • 27 qwerty

    13 1 Отговор
    Много планове на задкулисието обърка Нинова, което всъщност е добре за България. Дано го оцените някой ден, кухи лейки!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 www

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Империалист е м@лоумен чатбот.
  • 30 Кой те пита

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "1618":

    Какво казваш.Имаше избори и народа си каза думата.Аре у лево.
  • 31 едно мнение

    12 2 Отговор
    Единственото хубаво нещо което се случи на БСП е Корнелия Нинова. Сравнете с СтаниШеф, Миков-ников, Свинарят-Гергов, все ортаци на Буци. Е КУРнела им разказа играта на продажниците.

    Коментиран от #34, #35

  • 32 НИНОВА, ДАВАЙ ОСТАВКА

    1 10 Отговор
    СТИГА СИ МЪЧИЛА БСП.............
  • 33 Стой повече

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "И този е от":

    На сянка,че нещо си слънчасал.
  • 34 И ,кое

    2 9 Отговор

    До коментар #31 от "едно мнение":

    Хубавото.Че срина партията почти на четвърто място.Такъв резил не е имало даже при Виденовата и Лукановата зима.
  • 35 А НАРОДА

    2 8 Отговор

    До коментар #31 от "едно мнение":

    РАЗКАЗА ИГРАТА НА....БСП

    Коментиран от #37

  • 36 Кои хора

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "1618":

    Масово не харесват предложението.На Галева 4 %и на Пинокио 12.А сега сметни разликата до 100 и ще ти се проясни.
  • 37 едно мнение

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "А НАРОДА":

    И кого избират - Буци, Славчо-Чалгата, Къра-доя, Пчеличката Мая, Дай-Бъ с Ристю и Гнома????? Я помисли пак!
  • 38 Гледай

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "LOSHIA":

    да не изпревариш "ходещия мъртвец"
  • 39 asd

    3 2 Отговор
    Лелята да си довърши работата и да измете останалата пасмина от партията си.
    Като си свърши работата да си подава оставката. Този който върши черната работа трупа и негативите.
    Който е след нея да се оправя.

    Същото важи и за останалите партии... един да се жертва и да чисти...после оставката и да идва някой да прави.
  • 40 А защо

    5 2 Отговор
    характеристиката "прозападна" се натрапва като разбиращ се от само себе си позитив? Доколкото знам, водещите страни са И на изток /нещо против Япония, Китай, а и от Русия има какво да научим и обменяме/. Че Нинова не е нивото, на което трябва да бъде един водач на партия като БСП, е безспорно - но едностранчивото изкривяване на погледа в захлас само в една посока понамирисва на необективност...
  • 41 Такова нещо

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Сър Пичук":

    не съществува в историята. Имало е и ще има роене, протуберанси и самозакопавания - но тотално закриване на партия, следваща социални идеи и една от малкото, покриващо /донякъде/ лявото пространство, е невъзможно. , нито необходимо. А щом се подписваш "сър", би трябвало да знаеш кои са образците на следване на традициите ...

    Коментиран от #43

  • 42 Драги Мичев

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пея":

    смяташ ли , че е етично да обругаваш ръководителя на своята партия - освен ако вече не си се ориентирал "правилно"? Всъщност БСП я закопават точно такива изявления , които имат място в затвореното пространство на съмишленици, но не и в подобна публичност. А когато се бърка партиен форуч с фейсбук пространство, няма как да произтече нещо позитивно, ако не броим личното ти удовлетворение от "смелостта" и "принципността" ти...
  • 43 Сър Пичук

    2 7 Отговор

    До коментар #41 от "Такова нещо":

    Тази партия е много обременена и ако се самозакрие само ще си направи добро. Алтернативата е сама да си угасне.
    Колкото до левите идеи, та ще бъдат защитавани от нови, млади, необременени социалисти, с модерно мислене и съвременен подход към проблемите.
  • 44 Хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Смешко. Колко пари ти плати божков, че работиш като плювач по Герб.
  • 45 Васил

    4 6 Отговор
    Отдавна алчната Корнелия трябваше да бъде сменена.
  • 46 БСП на Бунището

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Нещо те бие яко съчмата в главата.Правил подписка като Мая Божкова ...В България има Парламентарна Демокрация и партията спечелила Изборите съставя правителство,което да Управлява.Не сме нито Президентска Република,нито република на Хунтата от Протеста....
  • 47 E55E

    6 3 Отговор
    Данчо, не Нинова е виновна а Вие дето се правите на демократи а всъщност сте си едни обикновени крадци, възпитани в американски вузове! БСП не е умряла и няма да умре но тарикатчетата в нея това ще ги застигне - те не са безсмъртни.
  • 48 Щом точно

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Котито":

    този е бил главен редактор на вестник"Дума" ясно защо са на такъв хал социалистите.
  • 49 бай Даньо

    0 1 Отговор
    Чак ми става жал за Нинова след толкова глупости за нейната вина за състоянието на БСП. Никой конкретно не виновен за упадъка на БСП и всички са виновни. Реалността е че БСП не скъса с престъпното си минало за да има бъдеще и в същото време има един електорат който винаги ще гласува за тях независимо колко се провалят докато отиде в отвъдното. И така отиваме към терминален край но бавно много бавно по демографски парични на възрастта на електората . Инак в защита на Нинова, БСП е единствената партия която функционира с вътрешни избори и институции като анормална демократична европейска партия , другото са вождистки сбирщини за интереса на един единствен вожд ... да давам ли примери за това !?
  • 50 Болярин

    0 0 Отговор
    Тая ниновА (куРнела) става за лидер, но само в Сливенския затвор !
  • 51 Аз, бе... Аз...

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Аз мога да ти тура плюс - мога и кръ*стче - , но на едно място, дето ще те ориентира къде са софиянци и къде са самозванци от село !!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Пенчо

    0 0 Отговор
    И кога, по-точно, Станишев е искал коалиция с тлъстата мyтрa и шайката му? Станишев е единственият български политик, който ДВА ПЪТИ е уволнявал сикaджиятa - през 2005 г. от МВР, 2013 г от МС. Обратно. Корнела е единственият български политик, който е наричал мyтрата "мъж" и публично му е предлагала да се разберат ("да се разберем като мъже"). В същото време колегите и партньорите му го наричат Боко тиквaта, за Р. Кънев е Бaй Хoй, за българите е българоубиец.