Отидете към основна версия

7 724 87

Стела Николова, ДБ за ФАКТИ: Надявам се ИТН да разберат, че българският народ е много по-важен от тяхното его

  • стела николова-
  • демократична българия-
  • има такъв народ-
  • дб-
  • инт-
  • 46-то народно събрание-
  • кабинет-
  • итн кабинет

"Категорично трябва да има преговори и да се разговаря с един нормален тон“, смята народният представител

Стела Николова; Снимка: parliament.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Проблемът в България от доста време е, че никоя партия няма парламентарно мнозинство, което самостоятелно да може да избере предложените от него министри. След като никой няма 121 мандата, за да може самостоятелно да гласува правителство, се налага да има коалиционно такова. Коалиционното правителство - най-малко, не може да бъде бъде предложено под диктат. Това няма как да се случи, при положение, че всяка една от партиите в Парламента има своите избиратели и те очакват политиките, които са заложени в програмите на тези партии, да намерят израз в бъдещото управление“.

Това каза в интервю за ФАКТИ народният представител от парламентарната група на „Демократична България“ адв. Стела Николова.

Както стана ясно по-рано днес, „Демократична България“ няма да подкрепи предложеното от „Има такъв народ“ правителство при гласуването му утре. Същото заявиха и от „Изправи се.БГ! Ние идваме!" вчера. След реакциите на ДБ и ИБГНИ Слави Трифонов пък обяви, че ИТН оттеглят гласуването на предложения от тях състав на Министерски съвет.

„Не може хората, предложени за министри, да не влязат в разговор с другите политически партии, от които се иска подкрепа. Тази подкрепа всъщност не се и иска – тя се налага. Според мен именно това беше основен проблем. Не е нормално една партия, на която не достигат гласове, за да гласува самостоятелно кабинет, да налага на другите политически сили своя дневен ред и да не търси подкрепа, а силово да ги нарича предатели, да казва, че ще заведат страната на нови избори, че само нейният кабинет може да бъде осъществен и нищо друго“, категорична беше Стела Николова.

Тя подчерта, че решението кабинетът, предложен от ИТН, да не бъде подкрепен е взето единодушно между трите партии в обединеннието „Демократична България“ – „Да, България“, „Демократи за силна България“ и „Зелено движение“.

„Конституцията е предвидила възможност за три мандата. Знаем, че вторият няма да се осъществи, защото няма кой да подкрепи ГЕРБ. Има обаче трети мандат. „Демократична България“ предлага да има по-нормални преговори за осъществяване на кабинет на съгласието, за да се направят няколко неща и то в много спешен порядък. Става дума за приемането на актуализация на бюджета, за внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост към институциите на Европейския съюз, за съдебна реформа, доколкото е възможно. Мисля, че в рамките на 6 месеца би могла да бъде изработена програма, която да отговаря на очакванията на гражданите, да бъде поне минимумът от това, което трябва да се изпълни до края на годината. Господата от „Има такъв народ“ трябва да разберат, и най-вече тяхното ръководство, че избирателите едва ли искат нови избори, без да сме свършили абсолютно нищо полезно в 46-тото НС“, каза още тя.

„Смятам, че не е нито демократично, нито националноотговорно да задаваш тон за нови избори, опитвайки се да наложиш своя кабинет. Предвид, че хората, предложени за министри не са ни познати и че някои от тях нямат дори изразени граждански позиции, как можем да преценим да подкрепим тези хора? Само на мъжката дума на г-н Трифонов и г-н Йорданов не можем да разчитаме нито ние, нито нашите избиратели, нито избирателите на „Има такъв народ“. В края на краищата, когато внесеш нещо в Народното събрание, трябва да е знае кой ще те подкрепя. Ако не знаеш кой ще те подкрепя, това означава, че отваряш вратата на задкулисието. Няма как „Демократична България“ да подкрепи такова нещо“, категорична беше Стела Николова.

„Гражданите на България протестираха една година. Площадите скандираха за оставката на Борисов и оставката на Гешев. Ние не може да се съгласим на правителство, което по никакъв начин не артикулира това, с министри, които не са казали и една дума за това. Гражданите на България пожелаха промяна. Няма как да удовлетворим тяхното желание, ако подкрепим кабинет, който не се ангажира с основните им искания“, каза още тя.

„Няма как да се налага някакво решение на всички останали политически сили. „Има такъв народ“ едновременно предварително артикулираха чия подкрепа искат, а в същото време изговориха в ефира на различни медии всякакви обиди към тези партии, от които се иска подкрепа, а също и персонално към отделни хора от тях. Това не изглежда сериозно. За мен остана усещането, че „Има такъв народ“ сами не желаят да има правителство. Не мога да си обясня по друг начин поведението на ръководството на партията и на народните представители. Те не положиха дори минимално усилие. Напротив – всячески бе предизвиквано и обществото, и всички политически сили, за да не се получи тази подкрепа“, смята Стела Николова.

На въпроса дали според нея правителство може да се състави с третия мандат, предвид факта, че „Има такъв народ“ заявиха, че няма да подкрепят такова, както заяви Трифонов, тя отговори: „Призовавам депутатите от „Има такъв народ“ да помислят как ще се върнат в своите избирателни райони и ще кажат на гражданите как нищо не са свършили, защото има едни лоши хора в Парламента, които не са гласували тяхното правителство, и заради това те не желаят повече да водят никакви преговори с никого. Такова поведение не отива на хора, които са тръгнали да управляват страната и да имат претенции да го правят“.

Категорично трябва да има преговори и да се разговаря с един нормален тон – без обиди, без порции, без агресия, за да се изяснят основните точки, които трябва да бъдат свършени. Нужен е консенсус между политическите сили, които ще подкрепят едно правителство. Нужно е и тези политически сили да бъдат ясни предварително, да бъде ясно какво ще се прави, как ще се прави и кой ще го прави, но чрез съгласие, а не чрез силово налагане на избори – „или е това, или друго няма“. Няма как да няма друго!“ категорична е Стела Николова.

„Демократична България" по никакъв начин не се плаши от избори. Нашите симпатизанти, избиратели и активисти през цялата седмица, откакто са обявени кандидат-министрите на „Има такъв народ“, ни засипаха с информация по всякакви канали. Включително бяхме заплашвани, че ако гласуваме за това нещо, ще бъдем предатели спрямо нашите избиратели, защото така не се прави. Ние не можем отново да пуснем задкулисието в парламентарната зала. Хората са ни избрали и са ни гласували доверие, за да бъде всичко на показ. Допускайки едно правителство, което трябва непрестанно да търси плаващи мнозинства, ние пускаме отново духа от бутилката“, коментира още тя.

В края на разговора адв. Стела Николова изрази предположение, че преговорите за съставяне на правителство с третия мандат, вероятно ще се случват публично. „Надявам се от „Има такъв народ“ да разберат, че българският народ - неговото здраве и финансово оцеляване, е много по-важен от тяхното его. Трябва да разберат това. Смятам, че им трябва смирение и трезва преценка дали гражданите на България трябва да бъдат оставени без редовно правителство отново само защото те се сърдят, че не е станало тяхното“, завърши тя.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 50 гласа.

Свързани новини